Matinéé Musicale: Jazz, hoe het begon

Foto: Ouderen Samen

De hedendaagse amusementsmuziek is voor een zeer groot deel schatplichtig aan een muziekvorm die tegenwoordig nog maar weinig in de aandacht is: de jazz. Maar de rappers van nu, de Dj’s, ja, zelfs de jongeren die er op dansen, beseffen niet dat de oorsprong van hun beats en moves in het verre verleden liggen.

Hoe is de geweldige breuk ontstaan tussen de klassieke muziek en de muziek die wij jazz noemen en later de bron zou worden van alle populaire muziekvormen: zowel dansmuziek als rock & roll, beat, pop, house, heavy metal, hiphop en rap?

In het begin van de 19e eeuw werden miljoenen mensen van West-Afrika naar Noord-Amerika verhandeld. Deze Afrikaanse mensen namen hun eigen cultuur en muziek mee. In die muziek vonden ze veel troost. De miskenning als mens werd geuit in de bluesmuziek.

De naam waaronder de nieuwe, zeer ritmische muziek, werd gespeeld was ‘jazz’. In de loop van de twintigste eeuw waaierde de jazz uit in allerlei stijlvormen over heel Amerika en later ook Europa. Met belangrijke vertolkers als Louis Armstrong, Duke Ellington, Miles Davis en vele anderen. Vrouwen waren vooral te horen als zangeressen: Bessie Smith, Sarah Vaughan en Billy Holiday. Als rode draad loopt echter de verwoestende rassenscheiding door alles heen! Blanken namen de jazzcultuur over en werden er rijk van, terwijl de originele vertolkers en componisten op gescheiden locaties mochten optreden en werken. Toch beseffen we nu dat de muziek veel heeft bijgedragen aan de hedendaagse muziek en emancipatie van onze gekleurde medemens.

Presentatie: Jo van Dinther

Geen vervoer: Automaatje!
Schrijf je in als deelnemer van AutoMaatje om een rit te boeken. Bel uiterlijk 2 dagen van tevoren op maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:30 uur: 073 303 5860 of mail naar [email protected]

Zondag 23 juni 2024 | 14:00 – 16:30 uur | De Petrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught | Entree € 5,– contant, inclusief koffie/thee | vrije inloop

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen