Expeditie Zuiderwaterlinie keert terug: vijf regio’s, vijf wandeltochten, vijf verhalen

12 jul , 7:33 Nieuws
wandeling expeditie zuiderwaterlinie 2023 in waalwijk fotograaf photedby edwin wiekens scaled
Na een succesvolle editie in 2023, waarbij ruim 400 wandelaars meeliepen, organiseert de Alliantie Zuiderwaterlinie dit jaar opnieuw de Expeditie Zuiderwaterlinie. In september en oktober kun je gratis meelopen met vijf wandeltochten door de hele Zuiderwaterlinie.
Tijdens elke wandeltocht staat het verhaal, de geschiedenis en cultuur van één regio centraal. Want ondanks dat de Zuiderwaterlinie haar militaire functie al jaren geleden heeft verloren, zijn er nog steeds genoeg sporen te ontdekken in het landschap.
Vijf regio’s met elk hun eigen verhaal
De Zuiderwaterlinie bestaat uit vijf verschillende regio’s, ook wel stellingen genoemd. Een stelling wordt gevormd door een reeks forten, schansen, linies of vestingsteden die de vijand tegen moesten houden. Elke stelling had zijn eigen functie binnen het systeem van de Zuiderwaterlinie. Zo moest de stelling Grave-Ravenstein voorkomen dat vijanden via de rivieren Holland bereikten en was de Stelling van Willemstad opgezet om de zeearmen te verdedigen die toegang boden tot Holland. Niet alleen in het Brabantse landschap zijn delen van de Zuiderwaterlinie te vinden. Ook in Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland vind je sporen terug.
Vijf ontdekkingstochten
De ontdekkingstochten van Expeditie Zuiderwaterlinie vinden plaats in september en oktober en zijn gratis. Ooltgensplaat trapt de Expeditie Zuiderwaterlinie af, op zaterdag 14 september. Tijdens deze wandeling ontdek je enkele unieke Zuid-Hollandse verdedigingswerken, waaronder Fort Prins Frederik. Dat fort beschermde, samen met de vier andere forten rondom Willemstad, Holland tegen aanvallen vanuit zee. De mooie ligging aan het water maakt dit fort het bezoeken waard.
Op zaterdag 21 september kun je meewandelen in Wouw. Een authentiek dorpje met een rijke historie. Je komt onder andere langs de vesting Kasteel van Wouw, ooit een groots kasteel dat vanwege haar strategische positie een belangrijke rol speelde tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
In het laatste weekend van september (zaterdag 28 september) vindt de ontdekkingstocht in Grave plaats. Die staat in het teken van het rampjaar in Grave: 1674. Toen werd de stad bijna helemaal verwoest bij bombardementen, maar wist het steeds weer op te krabbelen. Nu ontdek je tijdens de wandeling deze mooie vestingstad aan de Maas en kun je een expositie over het rampjaar bezoeken in het Stadsmuseum in de Hampoort.
Op zondag 6 oktober staat de Expeditie in Vught gepland. Die plek is talloze malen het toneel geweest van oorlogen en doortrekkende legers. Je wandelt vanuit Fort Isabella met of zonder gids langs tal van oorlogsrelicten uit de laatste 400 jaar. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel sporen zijn achtergebleven in dit gebied. Bijvoorbeeld van belegeringslinie 1629 en de Zuiderwaterlinie zelf.
De Expeditie Zuiderwaterlinie wordt afgesloten op zaterdag 12 oktober in Raamsdonk. Als wandelaar word je meegenomen in de rijke historie van het gebied rondom Raamsdonk en Waspik en loop je door mooie natuur. Op verschillende momenten kun je de ontdekkingstocht onder begeleiding lopen. Een gids vertelt spannende verhalen over de omgeving en lokale historie. Onderweg zijn er plekken waar je iets kunt eten of drinken.
Meer informatie over de Expeditie Zuiderwaterlinie lees je op www.zuiderwaterlinie.nl/expeditie2024 .
De Zuiderwaterlinie
De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis. Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
en meld je aan.