NS maakt treinkaartjes duurder

02 aug , 11:46 Nieuws
stoomtrein 1
NS wil via natuurlijk verloop vijfhonderd banen op het hoofdkantoor schrappen om de kosten te verlagen. Ook gaan volgend jaar de prijzen voor treinkaartjes omhoog. Uit de halfjaarresultaten van NS blijkt dat het vervoersbedrijf geen al te beste periode achter de rug heeft.
Het aantal reizigers is structureel lager dan voor de coronapandemie, terwijl de kosten juist flink zijn opgelopen. Dat komt door onder meer hogere lonen, duurdere energie en het aannemen van extra personeel.
NS wilde dit jaar de treinkaartjes al 8,7 procent duurder maken, maar deed dat niet omdat het bedrijf daar eenmalig vanuit de overheid compensatie voor kreeg. Die compensatie geldt niet voor komend jaar. Daardoor heeft NS naar eigen zeggen geen andere keuze dan de verhoging alsnog door te voeren.
Hoe duur de kaartjes precies worden, is nog niet bekend. Maar waarschijnlijk komt er een flink bedrag bij. De prijzen gaan sowieso met 8,7 procent omhoog. Maar een woordvoerder laat weten dat de inflatie van dit jaar daar nog bovenop komt. Hoe hoog die inflatie precies is, is nog onduidelijk.
Thuiswerken zit NS dwars
De vervoerder kwam in de eerste helft van dit jaar met een operationeel verlies van 109 miljoen euro in de rode cijfers. NS zal daarom diverse bezuinigingen doorvoeren.
Het bedrijf schrapt niet alleen vijfhonderd fte's, maar stoot ook kantoorruimte af en vermindert het aantal IT-systemen. Daarnaast denkt NS aan een versobering van de opknapbeurten van treinen. De woordvoerder benadrukt dat dit geen gevolgen heeft voor het periodieke onderhoud.
In de eerste zes maanden van dit jaar was het wel drukker in de trein dan een jaar eerder. Zo steeg het aantal reizigerskilometers met 6,4 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar.
Toch merkt NS nog altijd de gevolgen van de coronacrisis en de lockdowns. Sindsdien werken meer mensen thuis en de verwachting is dat dit niet verandert. Het aantal reizigers is nog altijd maar 94 procent van wat het was in 2019, het laatste jaar voor de pandemie. NS gaat ervan uit dat het precoronaniveau uit zicht blijft.