112

Verdachten Helvoirtse moord voorlopig vrijgelaten

Foto: Kees Vos Fotografie

De man die in mei zwaargewond werd aangetroffen in het buitengebied van Helvoirt, blijkt met een vuurwapen in het hoofd te zijn geschoten. Dat werd duidelijk tijdens de pro-forma zitting tegen twee verdachten. Zij werden donderdag verrassend genoeg door de rechtbank vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak.

De twee verdachten (20 en 24 jaar oud) uit Waalwijk zijn verdacht van betrokkenheid bij de dood van de man. Een derde verdachte werd al eerder op vrije voeten gesteld, maar is ook nog steeds verdacht. De rechtbank vond het een moeilijke beslissing, maar ging mee in het verzoek van het Openbaar Ministerie om de hechtenis van de jonge mannen te schorsen.

Onderzoek

Het OM verdenkt de mannen nog steeds van betrokkenheid bij de dood van de 68-jarige man. Voorbijgangers troffen het slachtoffer op 20 mei zwaargewond aan. Hij overleed zes dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het onderzoek is nog steeds in volle gang en kent nog veel open eindjes, onder meer over de rol van de derde verdachte en de mogelijke aanwezigheid van nog een vierde verdachte. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de zaak nog lange tijd op zich laat wachten. Omdat een voorlopige hechtenis geen voorschot is op een mogelijke straf en er nog geen zicht is op de inhoudelijke behandeling, verzocht het OM zelf om schorsing van de hechtenis.

Onduidelijk

In de rechtszaal bleef vooral nog heel veel onduidelijk. Waarom is het slachtoffer neergeschoten en wie waren er betrokken? Het zijn vragen waar deze middag nog geen antwoord op is gekomen. Volgens het OM staat vast dat de twee mannen in een auto van Waalwijk naar Helvoirt zijn gereden, gevolgd door het slachtoffer in zijn eigen auto. Wat er daar precies gebeurd is en wat het motief is van de schietpartij, is nog niet duidelijk. De jongste verdachte beroept zich al sinds zijn aanhouding op zijn zwijgrecht. De andere man zegt dat zijn aandeel niet is zoals het OM het beschrijft. Nadat hij zijn steun betuigde aan de nabestaanden, gaf hij een korte verklaring. “Mijn aandeel is niet zoals beschreven is. De tegenstrijdigheden in mijn verklaringen komen door de urenlange verhoren en de vragen die steeds weer herhaald werden. Daardoor ben ik aan mezelf gaan twijfelen. Mijn aandeel is zo klein dat ik daar niet voor veroordeeld kan worden.”

Voorwaarden

Hoewel de rechtbank het een moeilijke beslissing vond, worden de mannen morgenvroeg voorlopig vrijgelaten. Wel moeten ze meewerken aan het politieonderzoek, mogen ze geen contact hebben met de nabestaanden van het slachtoffer en moeten ze hun paspoort inleveren. De mannen en hun familie/vrienden reageerden opgelucht op de uitspraak. Wanneer de rechtszaak vervolgd zal worden, is nog niet duidelijk.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen