112

Grote landelijke oefening jeugdbrandweer in Vught

Afgelopen weekend vond er op het Nationaal Trainingscentrum CBRN van defensie een landelijke oefening plaats voor de jeugdbrandweer. Van twintig jeugdbrandweerkorpsen uit het hele land deden vierendertig ploegen mee, ook uit Vught.

Het metrostation stond vol rook door de brandende metro en overal klonken hulpkreten. Het zicht was beperkt en de geluiden zorgden voor veel prikkels. Toch gingen de jeugdige brandweerlieden onverschrokken door met hun werk. De brand in het metrostation was één van de scenario’s waar de brandweerjongens en -meisjes mee te maken kregen. Een ander scenario was een aanslag op de markt, gepleegd met auto’s. Ook hier enkele branden en veel slachtoffers die verzorgd moesten worden.

Concentratie

Het oefenterrein waar normaal gesproken militairen en hulpdiensten trainen op rampscenario’s, werd op deze druiligere zaterdag gebruikt door jongens en meisjes van twaalf tot achttien jaar die bij de jeugdbrandweer zitten. Het was een serieuze oefening, waar ook politie, ambulance en defensie aan meewerkten. De gezichten stonden dan ook uitermate geconcentreerd en de spanning was voelbaar. Pas na afloop ging deze spanning ervan af en kon er opgelucht gelachen worden.

Geweldige dag

De oefening werd georganiseerd door Brandweer Brabant-Noord en in het bijzonder Bart Meesters. Drie jaar geleden begon hij al met de organisatie van deze dag. “Het was gruwelijk veel werk, maar het was het waard. Het was een geweldige dag en de kinderen wilden zo graag, daar doe je het voor.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen