Onveilige autostoeltjes op de markt

Foto: Pixabay

Uit een ANWB test blijken twee merken autostoeltjes grote gebreken te vertonen. De ANWB waarschuwt deze niet aan te schaffen en te gebruiken in verband met een hoog risico op ernstig letsel. Het betreft de Recaro Optia en Jané Grand One.

De Recaro Optia komt tijdens de frontale botsing los van het basisframe, de Recaro SmartClick basis, en vliegt door de auto. Bij een echte botsing zouden kind en de inzittenden hierdoor ernstig gewond kunnen raken.

Het autostoeltje Jané Grand One kan voor kinderen tot 18 kg met Isofix gemonteerd worden. De Isofix bevestiging blijkt echter niet bestand tegen de enorme krachten tijdens de frontale botsing en breekt los. Hierdoor komt ook het zitje zelf los tijdens de botsing.

Niet aanschaffen
Beide tests zijn opnieuw uitgevoerd met hetzelfde resultaat. De ANWB waarschuwt consumenten en adviseert deze zitjes niet aan te schaffen. Wie al een dergelijk zitje gekocht heeft adviseren ze terug naar de verkoper te gaan.

De fabrikanten zijn op de hoogte gebracht. Beide konden nog geen verklaring geven en zijn onderzoek gestart naar de oorzaken. Jané is gestopt met de uitlevering van de zitjes aan verkopers.

Test autostoeltjes
De ANWB test ieder jaar in samenwerking met de Europese zusterclubs autostoeltjes. De uitvoering van de huidige tests betreft een serie nieuwe autostoeltjes waarvan publicatie in het najaar van 2017 is voorzien. Vanwege de slechte resultaten komen we nu al met een waarschuwing voor deze twee zitjes.

Ook vorig jaar tijdens een test vloog een kinder-dummy met het autostoeltje Optia van Recaro tijdens de frontale botsing naar voren. De fabrikant heeft toen direct gereageerd en wisselde de betreffende Isofix basis Recaro Fix om. Maar nu blijkt het scenario zich te herhalen met de opvolger, de Recaro SmartClick basis.

Bron: ANWB

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen