PvdA-GroenLinks: Vught kan beter!

Foto: PVDA Groen Links

Lijsttrekker Toine van de Ven heeft woensdag 31 januari het verkiezingsprogramma van PvdA-GroenLinks gepresenteerd. Het programma werd ingeleid met een kort filmpje gepubliceerd op alle social mediakanalen van de partij. Met nog zeven weken te gaan voor de verkiezingen, kunnen alle inwoners van Vught en Cromvoirt kennis nemen van de ideeën voor een sociale samenleving, meer betaalbare woningbouw, een ambitieus klimaatbeleid en natuurlijk minder hinder voor spoor en N65.

Vught kan beter
PvdA-GroenLinks gaat de verkiezingen in met de slogan ‘Vught kan beter’. Belangrijk speerpunt voor de partij is het bouwen van meer betaalbare woningen. Van de Ven: “Jongeren trekken weg uit het dorp vanwege lange wachtlijsten en te dure woningen. Diezelfde jongeren hebben we hard nodig voor ons bloeiend verenigingsleven en om toekomstige (mantel)zorgtaken uit te voeren.” Ook het versterken van de groene omgeving en een ambitieus klimaatbeleid is een belangrijk speerpunt voor de partij. Van de Ven: “Er zijn veel mooie initiatieven in Vught, maar wij vinden dat de gemeente zelf meer moet doen. PvdA-GroenLinks wil dat de gemeente in 2030 klimaatneutraal is.”

Eerdere inspraak en zeggenschap
Opvallende voorstellen van PvdA-GroenLinks zijn om meer te experimenteren met het overdragen van zeggenschap aan bewoners. De partij pleit voor het experimenteren met wijkbudgetten, een burgerbegroting, nieuwe inspraakmogelijkheden zoals een app en het ontwikkelen van bouwplannen door bewoners zelf. Van de Ven: “Vaak komt inspraak pas als er een plan ligt. Waarom niet met een wit vel en enkele duidelijke spelregels beginnen. De gemeente stelt de kaders, maar ga met inwoners in gesprek over wensen en ideeën voordat projectontwikkelaars en ingenieurs het plan al bedacht hebben. Laat bewoners zelf eerst maar tekenen.”

Gemeente geeft het goede voorbeeld
In het verkiezingsprogramma geeft PvdA-GroenLinks aan dat de gemeente zelf ook beter kan. Van de Ven: “Niet alleen mooie woorden, maar ook de daden laten zien. Het dak van de Martinihal en andere gebouwen vol leggen met zonnepanelen, energie van een echte groene leverancier, ambtenaren stimuleren per fiets of openbaar vervoer naar het werk te komen, zelf beter afval scheiden, de toegankelijkheid van openbare gebouwen verbeteren, meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen etc.”

Verkiezingsprogramma-web

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen