Bijzondere bloes in Nationaal Monument Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught heeft onlangs een bijzondere schenking gehad. Een bezoeker bood een bloesje aan, dat gemaakt is in een kamp in Nederlands-Indië. De bijzondere bloes heeft een plek gekregen in de tijdelijke expositie ‘Mode op de bon’.

De witte blouse bevat geborduurde teksten en tekeningen die herinneren aan een roerige tijd in Nederlands-Indië. Op de rechterschouder staat S.F. Kanigoro, wat staat voor de Suiker Fabriek Kanigoro bij Madioen op Oost-Java. Van november 1945 tot eind mei 1947 was dit een republikeins kamp, waar onder anderen Nederlandse vrouwen en hun kinderen werden geïnterneerd. Het kamp was ondergebracht in enkele huizen en loodsen van de fabriek en was omheind met prikkeldraad. Soms mochten de gevangenen naar het naburige zwembad. Ook daarvan is een kleine tekening te zien op het bloesje. Het bloesje is geschonken uit de nalatenschap van Tine Groenewald, voormalig gevangene van Madioen. Het is niet bekend wie het borduurwerk gemaakt heeft. Navraag bij het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag wees uit dat het om een zeldzaam object gaat; er zijn weinig kledingstukken zoals dit bloesje bewaard gebleven uit de kampen in Nederlands-Indië.

Expositie

De bloes heeft een plek gekregen in de tijdelijke expositie ‘Mode op de bon’, waar aandacht is voor hergebruik van kleding door zowel de mensen in de oorlog als modeontwerpers van nu. Er zijn ook vier kledingstukken te zien van studenten van de MBO-opleiding Junior Stylist van de Koning Willem I College. De expositie is nog tot en met 31 oktober te zien.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen