‘Helvoirt, voortvarend verder’ in Vughts Museum

Foto: Urijan Poerink

In het Vughts Museum in DePetrus is sinds deze week de expositie ‘Helvoirt, voortvarend verder’ te zien. Met de toetreding van Helvoirt tot de gemeente Vught, kon een tentoonstelling over dit dorp natuurlijk niet uitblijven. Tijdens de opening kondigde de voorzitter van het Vughts Museum zijn afscheid aan.

Helvoirt trad 1 januari 2021 officieel toe tot de gemeente Vught. Corona zorgde er helaas voor, dat de tentoonstelling over het nieuwe lid van de gemeente, nog niet eerder kon plaatsvinden. Maar afgelopen zondag vond eindelijk de opening plaats van de expositie. De tentoonstelling is samengesteld door de werkgroep ‘Helvoirt’. Het geeft een goed beeld van het dorp, waarbij het accent ligt op het werk van Helvoirtse kunstenaars. Er zijn diverse voorwerpen uit Helvoirt te zien en verschillende schilderijen.

Pomphuiske

In de expositie is ook is het Pomphuiske te zien, gemaakt door medewerkers van de werkgroep ‘Vormgeving’. In dit Pomphuiske zijn vijf geluidsfragmenten te horen van Helvoirtse verhalen in het dialect. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 7 november. Daarna zullen diverse objecten in de permanente tentoonstelling van het Vughts Museum te zien blijven. Dit kan omdat de gemeente Vught de voorwerpen voor langere tijden in bruikleen geeft aan het museum.

Lezing

In aanvulling op de expositie geeft Willem-Jan Verlinden op 15 september een lezing over de Van Goghs in Helvoirt. Het gezin van Vincent van Gogh woonde van 1871 tot en met 1875 in de pastorie aan de Torenstraat. Ook een groot aantal andere familieleden woonde in het dorp. Deelname aan de lezing kost 7,50 euro. Aanmelden kan via de website van Anders Bezig Zijn.

Afscheid Henk Smeets

Tijdens de opening van de expositie maakte Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum, bekend zijn functie neer te zullen leggen. Hij wordt opgevolgd door oud-wethouder Saskia Heyboer. Zij heeft al kennis gemaakt met de verschillende werkgroepen. Verder wordt het bestuur verkleind van acht naar vijf personen. Martin Hol en Marc Turlings blijven aan als bestuurslid. Agnes van Balkom en Joyce Tritschler-Van Os treden nieuw aan. De vertrekkende bestuursleden worden voorzitters van de werkgroepen van het museum.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen