Reorganisatie Vughts Museum met nieuwe voorzitter

Foto: Lisette Broess-Croonen

Na ruim tien jaar stopt Henk Smeets als voorzitter van het Vughts Museum. Hij wordt opgevolgd door oud-wethouder Saskia Heijboer. De wisseling van de wacht maakt deel uit van een reorganisatie van het museum.

De reorganisatie komt na een lang proces van nadenken over de toekomst van het museum. “Het bestuur is kleiner geworden, van acht naar vijf personen.” aldus Smeets. “Het kleinere bestuur zorgt ervoor dat de tent gerund wordt. Daaronder zit een laag van mensen die voor de uitvoering zorgen. Die zitten in verschillende werkgroepen die nu meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid hebben. Zo hebben we een betere spreiding van de risico’s. Alle werkgroepen hebben een eigen voorzitter. Die voorzitters komen uit het oude bestuur. Ik ben nu de voorzitter van de werkgroep Geschiedenis. Daar hoef ik niet meer de hele tent te runnen, maar houd ik me onder andere bezig met twee jaarlijkse tentoonstellingen.”

Gespreid bedje

Voor Heijboer is het voorzitterschap van het museum iets geheel nieuws. “Toen Henk me belde, moest ik wel even goed nadenken. Want wat komt er allemaal kijken bij deze taak? Ik heb met verschillende mensen gesproken en de structuur bleek goed in elkaar te zitten. Ik heb ook kennis gemaakt met de werkgroepen en ik ben echt diep onder de indruk van het reilen en zeilen binnen het museum. Ik kom in een gespreid bedje.”

Samenwerking

Sinds de reorganisatie zijn de vrienden van het museum geen aparte vereniging meer, maar vallen ze onder het museum. Volgens Heijboer zijn deze vrienden erg belangrijk voor het museum. “Als voorzitter ga ik de reorganisatieplannen verder oppakken en de vrienden een goede plek geven. Ook hoop ik nog meer vrienden aan te trekken. Ook gaan we ons nog meer op de jeugd richten. Dit kunnen we bijvoorbeeld in samenwerking met PlazaCultura doen. Ook zou het mooi zijn als we een Petruswinkel kunnen oprichten, als een soort museumwinkel. Dat genereert ook extra inkomsten, die we goed kunnen gebruiken omdat we geen entree kunnen heffen op het museum.”

Tentoonstellingen

Ondertussen hoeft Smeets zich niet te vervelen als voorzitter van de werkgroep Geschiedenis. “Er staan al twee tentoonstellingen op de planning. De eerste zal gaan over recente archeologische vondsten. Hoe zag Vught eruit in de middeleeuwen? De tweede tentoonstelling gaat over verdwenen scholen uit het primair onderwijs. Dat begint al in 1800. Verder verzorgt deze werkgroep ook lezingen, rondleidingen en de cursus Vughtologie. Ook gaan we ons nadrukkelijk bezig houden met de geschiedenis van Helvoirt. We bestaan sinds dit jaar uit drie dorpen en daar moeten we rekening mee houden.”

Afscheid

Dinsdag 19 oktober is de dag dat de wisseling van de wacht officieel plaatsvindt. Hoe het afscheid van Smeets verder aangekleed wordt, is nog niet duidelijk, maar volgens Heijboer kan hij niet via de achterdeur verdwijnen. “En ik zal Henk nog vaak bellen en raadplegen. Dan kan hij langzaam afkicken. Zelf heb ik ondertussen heel veel zin in mijn nieuwe taak.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen