Lezing Urijan Poerink over de levensloop van sterren

Orionnevel
Orionnevel
Foto: Hubble Space Telescope

Ouderen Samen verzorgt op donderdag 21 oktober een lezing van Urijan Poerink. Hij bespreekt de levensloop van sterren en van planeten waarvan het lot aan dat van de sterren is verbonden.

Sterren hebben niet het eeuwige leven. Ze worden ‘geboren’, leven kortstondig of heel lang en zullen dan onherroepelijk ‘sterven’. Het heelal ontstond, denkt men, met een ontploffing uit het ‘niets’: de oerknal.  Het aanvankelijk hete heelal werd snel groter en begon af te koelen en het proces van stervorming kwam op gang. Sterren groepeerden zich en vormden de eerste sterrenstelsels. Met reusachtige telescopen op aarde en in de ruimte kunnen mensen de zwakke nagalm van de oerknal nog steeds waarnemen en de allereerste sterrenstelsels fotograferen.

Poerink

Urijan Poerink zet zich al bij vijfendertig jaar in als meteorenonderzoeker. Ook is hij al tientallen jaren actief bij Sterrenwacht Halley in Heesch. In 2007 heeft de Internationale Astronomische Unie (IAU) zelfs besloten om een planetoïde naar hem te vernoemen. Poerink geeft vaak lezingen over de astronomie.

Informatie

De lezing begint om 14 uur in de Rode Rik aan de Van Sonstraat 49. Entree is 2,00 euro. Toegang tot de lezing is uitsluitend mogelijk met een QR code op papier of via de Corona Checkapp.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen