Saskia Vugts winnares van ‘Sterren op het doek’

Portretschilder Saskia Vugts heeft gisteren een aflevering van het televisieprogramma ‘Sterren op het doek’ gewonnen. Net als de kunstenaars Amy Verhoeff en Bart Wisbrun, moest Vugts een portret maken van Dionne Stax. Die vond het schilderij van de Vughtse het mooiste.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

In het programma van Omroep Max maken drie gerenommeerde kunstenaars een portret van een bekende Nederlander, terwijl die wordt geïnterviewd door Özcan Akyol. Na afloop kiest de geportretteerde één portret dat hij of zij mee naar huis mag nemen. De andere twee portretten worden geveild voor een goed doel, dat door de BN’er is gekozen.

Laag over laag

Vugts werd al een paar keer eerder gevraagd om mee te doen, maar wees het aanbod steeds af. “Je moet binnen korte tijd een schilderij maken, maar dat kan met mijn werkwijze niet. Ik schilder laag over laag met olieverf en dat moet steeds een week drogen. Speciaal voor mij hebben ze een uitzondering gemaakt. Ik mocht nu acht weken over het schilderij doen.”

Innemend

De Vughtse, die op 21 december haar twintigjarig jubileum als portretschilder viert,  gebruikte voor het schilderij een brokaatstof als doek, waardoor er een bijzonder reliëf in het schilderij zit. Ze vond het leuk om Dionne Stax als model te hebben. “Het is een hele innemende vrouw en heel erg mooi. Het is leuk dat in de uitzending te zien is, hoe lief ze is.”

Onthulling

Voor de uitzending waren er drie opnamedagen. “De eerste dag werd de schildersessie opgenomen. Op de tweede dag kwam presentator Özcan Akyol naar de deelnemers toe om te kijken hoe ver ze waren met het schilderij en de derde opnamedag was de dag van de onthulling. Tot die dag vond ik het heel spannend, want ik wist echt niet dat ze voor mij zou kiezen. En de onthulling was ook nog eens in het Rijksmuseum. Dat maakte het extra speciaal, want die locatie is geweldig.”

Blij verrast

Tijdens de onthulling viel Stax stil bij het zien van het portret van Vugts. “Oh wauw, ik ben flabbergasted. Het is zo gedetailleerd en ik zie mezelf er heel duidelijk in terug. Ik ben blij verrast, het is heel knap gedaan.” Op Instagram bedankte ze Vugts met een foto van het portret. ‘Ik werd stil van dit portret en blij van jou. Dank, dank, dank.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen