Carola Mokveld maakt kunst van afvalmateriaal

Foto: Lisette Broess-Croonen

In de kwartaalkast van DePetrus is het ieder kwartaal de beurt aan een andere Vughtse kunstenaar om iets van zijn of haar werk te laten zien. Dit keer is Carola Mokveld aan de beurt. Ze werkt onder andere veel met textiel, maar maakt ook kunst van afval. Haar werk is nog tot en met juni te zien.

Carola Mokveld maakte kennis met beeldend werken door logeerpartijtjes bij haar haar tante. “Mijn tante en ik werkten veel met lapjes textiel. Na de middelbare school ben ik naar de Academie voor Beeldende Vorming gegaan en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik maak zelf kunst en ik geef les. Mensen worden er blij van en het werkt helend en verbindend. De combinatie van lesgeven en zelf kunst maken, vind ik het allerleukste. Daarnaast exposeer ik regelmatig. Nu toevallig een paar keer in Vught, maar normaal ook door het hele land.”

Out of the box

Op de academie was textiel eigenlijk not done. “Het was in die tijd suf, dus er werd niet veel mee gedaan. Je mocht wel textiel gebruiken, maar dan niet op de standaard manier. Ik moest dus ook met andere technieken en materialen werken en out of the box denken. Al die verschillende dingen vind ik juist ook interessant. De beelden die ik maak gaan over verhalen en verbinden. Vaak gaan ze over wat er in mijn gezin gebeurde, al is dat niet direct zichtbaar. Zoals de wiebeltand van mijn kind en de alzheimer van mijn vader. Toen mijn vader alzheimer kreeg, zijn we ook samen aan projecten gaan werken. Zo hebben we een foto gemaakt met gaten, omdat alzheimer zorgt dat je gaten in je geheugen krijgt . Mensen reageren daar op en daar word ik blij van.”

Verbinden

Dit jaar is de Vughtse veel met verbinden bezig. “Dat is mede geïnspireerd door corona. In die tijd ben ik mijn cursisten online opdrachten gaan geven om ze bezig te laten zijn. Dat zette ze weer aan het werken en deed ze goed. Zo heb ik het project ‘kunst via de mailbox’ opgezet. Een week lang kregen ze iedere dag een opdracht in de mailbox. Omdat men dat geweldig vond is er ‘kunst door de brievenbus’ uit ontstaan. Nu krijgen ze één keer in de twee weken een pakketje met opdrachten en materialen. Ze sturen resultaten en krijgen feedback. Ook worden alle resultaten gebundeld aan naar alle deelnemers gestuurd. Dat geeft ook verbondenheid.”

Kwartaalkast

In de kwartaalkast hangen twee doeken uit de collectie van Mokveld en staan enkele beelden. “Het thema in deze kast is reizen. De doeken gaan over mijn reis naar de Baltische staten. Zo heb ik daar bloemen geplukt en die op textiel gedrukt. Het proces is voor mij belangrijker dan het doel. Deze doeken gaan over onderweg zijn in de breedste zin van het woord. De beelden hebben ook te maken met onderweg zijn. Het zijn beelden van reizigers en bagagewagens. Als reiziger hebben ze ook bagage op hun rug, letterlijk en figuurlijk.”

Afvalmateriaal

Bijna alles wat Mokveld maakt, is van afvalmateriaal. “Zo is één van de beelden gemaakt van een stokje met een touw eromheen. Dat gebruikte de overleden vader van een vriendin van mij in de tuin. Later heb ik er wieltjes onder gezet. Allerlei soorten rotzooi verbind ik, zoals poppen en borstels. Als student had ik weinig geld en gebruikte ik zoveel mogelijk natuurlijke materialen en afval. Dat is zo gebleven. Het is leuk om iets anders in een voorwerp te zien dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is. En het past goed in het kader van duurzaamheid.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen