Herbeleef 1672 met beklimming Lambertustoren

Foto: Vughts Museum

Zaterdag 23 juli is het precies driehonderdvijftig jaar geleden dat de Franse koning Lodewijk XIV in Vught was. Het was een rampjaar voor Nederland en op deze zaterdag kan men deze belangrijke periode herbeleven met een korte lezing en een beklimming van de Lambertustoren.

Het jaar 1672 was voor ons land het Rampjaar. Duitse, Engelse en Franse legers vielen ons land aan en vooral het Brabantse grensgebied had onder de vijandige aanvallen te lijden. Er werden linies opgeworpen en ter verdediging zette men land onder water. Niemand minder dan de Franse koning Lodewijk XIV (de Zonnekoning) bezocht in dat jaar Vught. Mogelijk heeft hij toen zelfs de Lambertustoren beklommen om vanaf hoogte de verdedigingswerken van Den Bosch te bekijken.

Lezing en beklimming toren

Op zaterdag 23 juli laten het Vughts Museum en de Alliantie Zuiderwaterlinie deze gebeurtenis herleven. Historicus Jos Cuijpers verzorgt in het Vughts Museum tussen 10.00 en 16.00 uur elk uur een korte lezing over het Rampjaar 1672. Voor de kinderen zal er een verrassing zijn. Daarnaast kan je de Lambertustoren beklimmen, en krijg je als bezoeker eenzelfde uitzicht als de Zonnekoning toen had. Voor het beklimmen van de toren moet er wel reserveren worden, omdat er per tijdvak maar tien personen toegestaan zijn. De lezing kan zonder reservering bijgewoond worden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen