‘Schatten van Vught’ met NSB’er en oorlogsschilders

Foto: Stichting Erfgoed Vught

De nieuwe editie van het tijdschrift ‘Schatten van Vught’ is sinds juni verkrijgbaar. In deze editie staan verhalen over de NSB, Canadese oorlogsschilders en de begraafplaats van de Mariaparochie.

Het eerste verhaal gaat over een Philips-telg, Gerard-Jacques Philips, die in Vught heeft gewoond. Hij was ondernemer in Tilburg en lid van de NSB in Den Bosch. In 1935 kwam hij samen met zijn vrouw om het leven bij een vliegtuigongeluk in Zwitserland. Twan van de Brand reconstrueert het leven van Philips en het vliegtuigongeluk.

Oorlogsschilder

Wilton Desmense vertelt over de bijzondere functie van ‘War Artist’ in het Canadese leger. Kunstenaars werden meegestuurd naar het front om de oorlog te tekenen en schilderen. Na de bevrijding van Vught was de Aloysiusschool enige tijd het hoofdkwartier van deze oorlogsschilders. Desmense vertelt het verhaal van Bruno Brobak die schilderde in Vught, Empel, Engelen, Boxtel en Esch.

Erfgoed

Verder wandelt Serge van Duijnhoven over de begraafplaats van de Mariaparochie en beschrijft wat hem daar opvalt. Ook is er nieuws over het archeologisch onderzoek op De Braacken en in het Villapark. ‘Schatten van Vught’ is een vierjaarlijkse uitgave van Stichting Erfgoed Vught. Een los nummer kost 7,50 euro, een abonnement 25,00 euro. Het tijdschrift is verkrijgbaar bij Bruna Vught, de Wereldwinkel in DePetrus en het HelvoirThuis.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen