Kunstenaar Jacques Frenken (93) overleden

Foto: Lisette Broess-Croonen

Op 93-jarige leeftijd is de Bossche kunstenaar Jacques Frenken overleden. Frenken, geboren in Den Bosch en opgegroeid in Vught, is vooral bekend geworden door zijn verzaagde heiligenbeelden, maar zijn oeuvre was veel breder dan dat.

Frenken werd in 1923 geboren. Al jong liet hij zien talent te hebben voor muziek. Hij speelde piano en later ook orgel. Maar ook tekenen kon hij goed. Na het gymnasium volgde hij twee jaar de Tekenschool in Tilburg, waarna hij in de leer ging bij Marius de Leeuw. Die adviseerde hem om naar de Rijksacademie in Amsterdam te gaan. Met zijn stillevens en ontwerpen voor wanden en glas-in-loodramen won hij als jonge kunstenaar al belangrijke prijzen. In Amsterdam leerde hij ook de abstractere kunst, pop-art, kennen. Na zijn terugkomst in Den Bosch begon hij zelf ook steeds abstracter te werken.

Veelzijdig oeuvre

Het meest bekend werd Frenken door zijn pop-art collages van Heiligenbeelden die hij verzaagd had. Hij werd erom bewonderd, maar er was ook veel kritiek. De VPRO liet er zelfs een documentaire over maken. Na deze periode maakte hij een tijd vooral grote stillevens. Later werden het verstilde werken in minimalistische stijl. In de jaren tachtig herontdekte de kunstenaar zijn letterschrift en koos voor uitbundige kleuren en grote doeken om zijn favoriete muziek te verbeelden. Vanaf 1993 begon Frenken religieuze thema’s te schilderen. Zo ontstond in zijn carrière een veelzijdig oeuvre van verschillende stijlen.

Vughts Museum

In DePetrus zijn enkele werken van Frenken te zien. Voor zijn negentigste verjaardag had het Vughts Museum een kleine tentoonstelling ingericht in DePetrus. Bij de opening hiervan schonk Frenken, in langdurige bruikleen, een ‘Zwarte Madonna’. Dit werk is te zien in de doopkapel. Ook ontving het museum het schilderij ‘Kerk’ en een glas-in-lood raam van de kunstenaar. Als herinnering aan Jacques Frenken staat het schilderij ‘Kerk’ tijdelijk opgesteld op het priesterkoor.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen