Historicus Arnoud-Jan Bijsterveld geeft op zaterdag 15 oktober in Nationaal Monument Kamp Vught een lezing over de Jodenvervolging in Noord-Brabant. De vervolging van Joden in Brabant is een heel ander verhaal dan de alom bekende vervolging in Amsterdam.
De meeste aandacht in de herinnering aan de Jodenvervolging in Nederland gaat naar Amsterdam. Daar werd bijna driekwart van de Joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord. Maar ook in de rest van het land kwamen 45.000 Joden om in deze periode. Bijsterveld vertelt wat er met de Brabants Joden gebeurde voor en tijdens de Duitse bezetting.
Sinds juni dit jaar leidt Bijsterveld het project ‘Het andere verhaal van Noord-Brabant en de Noord-Brabanders in de Tweede Wereldoorlog’. Dit is een project van Brabant Remembers en Erfgoed Brabant. Twee jaar eerder schreef hij al het boek ‘Ons huis. Op zoek naar een Joodse familie in Tilburg’. Dit boek gaat over de familie Polak die tot 1941 in zijn eigen huis woonde.
De lezing sluit goed aan op de expositie ‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’. Deze expositie is nog tot en met 29 januari te zien in Nationaal Monument Kamp Vught. De lezing van 15 oktober begint om 14.00 uur. De toegang tot de lezing is bij de entree tot het museum inbegrepen. Reserveren is mogelijk via de website .
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.