Bijzondere vertellingen bij maquettes in Kamp Vught

Afgelopen weekend nam Nationaal Monument Kamp Vught deel aan de eerste editie van de Canondagen. Aan de hand van vier maquettes kregen bezoekers dit weekend vier verhalen uit de geschiedenis van Kamp Vught te horen.

De maquettes zijn een onderdeel van 75 STILLLEVENS met sleutelverhalen uit de Brabantse oorlogsgeschiedenis. Elk verhaal is samengevat in een witte maquette waarin alleen de hoofdrolspelers zijn gekleurd. Deze maquettes zijn ontwikkeld voor het samenwerkingsverband Brabant Remembers ter ere van de 75-jarige bevrijding van Brabant. De activiteit van dit weekend was onderdeel van de Canondagen. Deze waren in het kader van de Maand van de Geschiedenis, met als thema ‘ontdek gisteren, begrijp vandaag’.

Roosje Glaser

Bij de vier maquettes kwamen de verhalen aan bod van danseres Roosje Glaser, de Joodse broer en zus George en Ursula Levy, de Bossche familie Schute met Duitse roots en kampbewaarster Suze Arts. Het verhaal van Roosje Glaser werd dit weekend verteld door een nicht van de danseres. Marjon Glaser nam speciaal voor deze gelegenheid oude foto’s mee die het verhaal van haar tante nog levendiger maakten. En dat is een ongelooflijk verhaal over een Joodse vrouw, waarvan haar eigen man haar verraadde aan de Duitsers. Ze overleefde door in Auschwitz voor het hogere kamppersoneel te dansen. Na haar bevrijding ving het Zweedse Rode Kruis haar op. De rest van haar leven bleef ze in Zweden wonen en dansen deed ze nooit meer.

Enthousiast

Ook de andere verhalen . Het verhaal van George die als dertienjarige een onmogelijke keuze moest maken om te overleven. En het verhaal van de Bossche familie Schute. Lang geleden uit Duitsland geëmigreerd om daar tijdens de oorlog voor gestraft te worden. Ook het verhaal van Suze Arts, de meedogenloze kampbewaarster die mede verantwoordelijk was voor twaalf doden tijdens het bunkerdrama. De bezoekers waren enthousiast over de vertellingen. “Het is veel indrukwekkender om het zo te horen, dan met de audiofoon. Dit mogen jullie zeker vaker doen.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen