Paula Cammaert vult de Kwartaalkast in DePetrus

Foto: Lisette Broess-Croonen

Ieder kwartaal besteedt het Vughts Museum in DePetrus aandacht aan een Vughtse kunstenaar. In de laatste drie maanden van dit jaar is in de Kwartaalkast werk te bewonderen van Paula Cammaert.

Paula Cammaert (77) is in 1945 geboren in een boerengezin in Hoofdplaat in Zeeuws-Vlaanderen. Van haar ouders mocht ze geen kunstenares worden, maar ze mocht wel naar de Akademie voor Beeldende Kunsten in Tilburg om tekendocent te worden. Na haar opleiding ging ze inderdaad aan het werk als docent op diverse scholen, waaronder de Volksuniversiteit. Tot ze samen met haar man naar Rio de Janeiro verhuisde, waar haar man ging werken.

Zelf schilderen

“Ik had ondertussen al zoveel les gegeven. Ik wilde weer zelf gevoed worden. Daarom ben ik in Rio de Janeiro als leerling naar de Akademie gegaan. Dat vond ik heerlijk. Na drie jaar gingen we, via een kleine tussenstop in Nederland, naar Italië. In de vijf jaar daar had ik geen baan en dus alle vrijheid. Ik werd lid van een kunstenaarsvereniging, gaf les aan een groep volwassenen én ging zelf weer schilderen. In Italië schilderde ik veel poëtische landschappen, want daar leende de omgeving zich voor. Na Italië gingen we naar Hamburg en en ben ik meer de abstracte kant op gegaan.”

Vleugje humor

Inmiddels woont Cammaert alweer zesentwintig jaar in Vught en al die tijd is ze blijven schilderen. “Ik probeer altijd een vleugje humor in mijn werk te brengen. Ik schilder ook vaak in thema’s. Het schilderij in de Kwartaalkast heet ‘boekengek’ en komt uit een serie over boeken. Die serie heb ik gemaakt omdat ik zelf zo van lezen houd. Ik maak vaak kunst met een knipoog. In dit schilderij zijn dat de boeken op het hoofd van de man. Ik werk niet ruimtelijk, want ik vind een platte compositie mooier.”

Innerlijke behoefte

Cammaert hoefde als expatvrouw nooit voor de inkomsten te schilderen. “Dat is een luxe, maar ik ben wel altijd blijven schilderen uit een innerlijke behoefte. Het expatleven heeft me veel gegeven. Ik heb veel talen geleerd en bij veel verschillende kunstenaarsverenigingen gezeten. Daar leerde ik steeds weer op een andere manier naar kunst te kijken. Je leert in het buitenland ook afstand te nemen van je eigen maatschappij. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het leven hier in Nederland zo slecht nog niet is. In Vught vind ik het erg fijn wonen, zo vlak bij Den Bosch waar veel cultuur te vinden is. Door corona is het exposeren helaas veel minder geworden. Er zijn nu ook minder galerieën om een expositie te houden en de meeste galerieën kiezen voor jongere kunstenaars. Maar dat vind ik goed, want ik heb al genoeg kansen gehad en ik gun het de jongeren.”

Het werk van Paula Cammaert is nog tot en met december te zien in de Kwartaalkast in DePetrus.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen