Jozef Kok geeft lezing over onderwijs in Vught

Foto: Cees Ringelberg

Vanavond geeft Jozef Kok een lezing in DePetrus over de ontwikkeling van het lager onderwijs in Vught vanaf 1522. De lezing is de tweede in een reeks van drie lezingen over het onderwijs en hoort bij de expositie die komende zondag in het Vughts Museum geopend wordt.

Vught heeft een rijke geschiedenis als het gaat om onderwijs. In de lezing begint Kok met de eerste school in Vught; een katholieke school die in 1522 werd ondergebracht in een zijbeuk van de St. Lambertuskerk. Na de inname van ‘s-Hertogenbosch in 1629, gingen de kerk én de school over naar de protestanten en werd katholiek onderwijs verboden. Formeel werd het openbaar onderwijs, maar feitelijk werd het een ‘school met den Bijbel’. Daarvoor werden gereformeerde schoolmeesters uit Holland gehaald. Dit tot verdriet van de overwegend katholieke bevolking, die niet alleen zijn toevlucht zocht in schuilkerken, maar ook illegale ‘paapsche bijscholen’ stichtten.

Ontwikkeling onderwijs

Na deze aanloop over de tachtigjarige oorlog, de opkomst van Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden en de Franse tijd, belanden we in de 19e eeuw, in het huidige Koninkrijk der Nederlanden. Voor de ontwikkeling van het onderwijs begint dan ook in Vught een boeiende tijd. Er volgt een bijna 100-jarige schoolstrijd en daarna, vanaf het midden van die eeuw, de opkomst van het bijzonder onderwijs. Dat loopt door tot het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw. Dan begint een nieuwe ontwikkelingsfase, ook in het Vughtse onderwijs. Een fase waar veel inwoners van Vught nog eigen herinneringen aan zullen hebben omdat ze er zelf bij waren. Voor die persoonlijke herinneringen wordt in de lezing veel ruimte geboden.

Praktisch

Eerder al gaf Cees Slegers een lezing over het onderwijs in Cromvoirt en op 24 januari volgt een lezing van Jan van Balkom over het onderwijs in Helvoirt. De lezing van vanavond begint om 19.30 uur in DePetrus. Deelname is 8 euro per persoon. Graag aanmelden en betalen via Anders Bezig Zijn.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen