Lezing geschiedenis Helvoirtse scholen in HelvoirThuis

Foto: Vughts Museum

Als aanvulling op de expositie ‘Verdwenen scholen Vught, Helvoirt en Cromvoirt’, zijn er drie lezingen georganiseerd. Tijdens de laatste lezing, die plaatsvindt op dinsdag 24 januari, vertelt Jan van Balkom over de geschiedenis van Helvoirtse scholen.

Helvoirt heeft niet veel scholen gehad. Het eerste schoolgebouw dateert van 1688 en de overheid organiseerde in die tijd het onderwijs. Tijdens en na de Reformatie bleef het protestantse onderwijs lange tijd dominant. De Fransen introduceerden in 1795 in Nederland het principe van scheiding van staat en kerk. Pas na een lange Schoolstrijd (1834-1848) was er gelijkberechtiging voor het bijzonder onderwijs.

Nonnen en dokter Landman

Na een langdurige politieke en maatschappelijke strijd werd uiteindelijk in 1917 ook de financiële gelijkstelling bereikt. Daarmee kreeg de katholieke bevolking steeds meer vat op onderwijs en opvoeding, ook in Helvoirt. De nonnen kwamen de katholieke meisjes onderwijzen en ze ontfermden zich op de bewaarschool over de kleuters. Ook kwamen er prachtige gebouwen en er kwamen betrokken mensen voor de klas staan. De huisarts dokter Landman liet 20.000 gulden na om een school voor katholieke jongens te bouwen. Veel mooie gebouwen zijn in Helvoirt roemloos gesloopt, maar de oude Landmanschool is ontsnapt aan de sloopkogel.

Praktisch

De lezing begint op 24 januari om 19.30 uur in het HelvoirThuis aan de Kloosterstraat 30. De entree kost 5 euro of 4 euro voor leden van de Vereniging 55+.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen