Woensdag 5 oktober wordt in
DePetrus de
lezing ‘Van dorpsschool naar kindcentrum’. Cees Slegers vertelt over de geschiedenis van het onderwijs in Cromvoirt.
In 1811 werd Cromvoirt een zelfstandige gemeente. Het gemeentebestuur werd verantwoordelijk voor de openbare lagere school, in de wandelgangen ook wel de volksschool genoemd. In de tijden daarvoor was de school altijd een zaak van de kerk geweest. In de middeleeuwen was de dorpsschool in feite een parochieschool. Na de Reformatie werd de Gereformeerde Kerk de officiële staatsgodsdienst en kwamen er ook in Cromvoirt gereformeerde onderwijzers. Uit de verslagen blijkt, dat dat niet altijd de meest getalenteerde leraren waren.
Vetes
Ook toen Cromvoirt eigen baas over de dorpsschool werd, ging het echter niet altijd van een leien dakje. Persoonlijke vetes tussen leden van de Raad en het Kerkbestuur leidden tot partijvorming in het dorp. Een strijd die de school niet ten goede kwam. Na de opheffing van de gemeente in 1933 kreeg de school een katholieke signatuur met het kerkbestuur als bevoegd gezag. In de naoorlogse jaren kwam er tot tweemaal toe een nieuw schoolgebouw. De school werd uiteindelijk onderdeel van de onderwijskoepel Talentis op katholieke, protestant-christelijke en oecumenische grondslag.
Praktisch
De lezing is onderdeel van een reeks die wordt georganiseerd door ABZ, Huis73, Vughts Museum en Stichting Erfgoed Vught. De lezing begint woensdag om 19.30 uur in DePetrus. Deelname is 8,00 euro inclusief koffie of thee. Aanmelden kan via de website van
ABZ .
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.