Cultuuraanbod in Vught blijft in stand

Foto: Vught.Nieuws

Als Theater de Speeldoos de deuren sluit, zorgt de gemeente Vught ervoor dat de dans-, muziek en toneellessen door kunnen gaan. En ook de verenigingen voor amateurkunst hoeven niet te vrezen ‘op straat’ te komen staan. Dat is de zekerheid die het college de aanbieders van cultuuractiviteiten in de gemeente biedt.

Vorige week maandag maakte het bestuur van Theater de Speeldoos op een bijeenkomst van gebruikers bekend te stoppen met zijn activiteiten. Het leidde tot onrust. Voor het gemeentebestuur was het aanleiding om direct in actie te komen. Het doel: het cultureel aanbod in Vught voort te zetten en te voorzien in goede accommodaties voor de amateurkunst en buitenschoolse cultuureducatie.

Cultuureducatie gaat door in 2019
Direct na het bekend worden van de voorgenomen sluiting is de gemeente in gesprek gegaan met de gebruikers van het theater. Ook werkt de gemeente aan plannen om te allen tijde het cultureel aanbod in Vught voort te zetten. Vóór 1 november wil het college de gesprekken met de docenten van de buitenschoolse cultuureducatie afronden. Er is dan voldoende tijd om op 1 januari 2019 een alternatief te bieden en de lessen direct voort te zetten.

Plan voor de toekomst
De voorgenomen sluiting van De Speeldoos komt ook voor de gemeente als een verrassing. Tot op heden heeft de gemeente geen formeel, schriftelijk besluit van het theaterbestuur ontvangen. Wel heeft het college het theaterbestuur diverse malen uitgenodigd om een plan voor de toekomst te presenteren, nu de subsidie voor het culturele veld op een andere wijze wordt verdeeld. Het theaterbestuur heeft hier geen gehoor aan gegeven.

Géén bezuiniging op subsidie
Dat de subsidie voor de amateurkunst in de toekomst niet meer rechtstreeks aan De Speeldoos wordt betaald, heeft een belangrijke reden: het theater slaagt er al jaren niet in om besteding van de subsidiegelden open en transparant te verantwoorden. De gemeente kiest er daarom voor om het subsidiebeleid voor amateurkunst te wijzigen. De subsidiegelden gaan niet meer rechtstreeks naar het theater. Het geld legt in de toekomst een andere weg af, maar de omvang van de subsidie blijft hetzelfde. Er wordt niet bezuinigd op cultuur.

Bron: Gemeente Vught

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen