Raadhuis krijgt oorspronkelijk kleur terug

Foto: Gemeente Vught

Deze historische kleur geeft het rijksmonument voor het eerst sinds 1950 zijn originele aanzicht, naar het ontwerp van architect H.W. Valk uit 1935. De huidige renovatie draagt daarmee niet alleen bij aan het behoud van het beeldbepalend pand, maar doet ook recht aan de monumentale status door het terug te brengen in zijn historische, oorspronkelijke staat.

In de jaren dertig transformeerde het landhuis ‘Huize Leeuwenstein’ (1900) tot gemeentehuis van Vught. Architect H.W. Valk tekende voor de ingrijpende verbouwing. Bij die verbouwing ontstond een diversiteit aan steensoorten en metselwerk die de architect camoufleerde met een ‘minerale verf in lichte kleurstelling’. Bij de volgende schilderbeurten werd de kleur steeds iets gewijzigd totdat bij onderhoudswerkzaamheden in de jaren 80 de oude verflagen zijn verwijderd en het gehele raadhuis zuiver wit is geschilderd. Ook andere geschilderde delen kregen toen een nieuwe kleur.

Bij de huidige renovatie laat onderzoek duidelijk zien dat er eerst een lichtgrijze grondering op het baksteenwerk werd aangebracht. Daarna volgde een lichte afwerklaag met een grijsgroene tint. Beide lagen zijn van 1937, toen het voormalig landhuis tot raadhuis werd verbouwd. De historische kleur gaf het gebouw een wat zachtere uitstraling, die de huidige renovatie na bijna 70 jaar weer terugbrengt.

Het gemeentebestuur is verheugd dat de noodzaak tot renovatie een unieke kans biedt om het gebouw, ook voor wat betreft de kleurstelling, in de oude luister te herstellen.

Op de Open Monumentendag in Vught (zondag 15 september) kunnen bezoekers een kijkje op de steigers van het raadhuis nemen. Ook worden er stalen getoond van de nieuwe (oude) kleur van het monument.

Bron: Gemeente Vught

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Reacties