Oplaten van ballonnen verboden in de gemeente

Foto: Pixabay

Op 12 september stemde de gemeenteraad van Vught in met een verbod op het oplaten van ballonnen. Het verbod in de gemeente Vught werd ingevoerd nadat in april van dit jaar een motie van verschillende lokale partijen met een ruime meerderheid werd aangenomen.

Slecht voor het milieu Volgens de partijen komt er steeds meer zwerfvuil in het milieu terecht. De restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren, en zorgen voor dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten. Daarnaast zijn er volgens de betreffende partijen genoeg alternatieven. De gemeente Vught heeft het verbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Ook verbod voor het oplaten van wensballonnen Ook het oplaten van wensballonnen vallen onder het verbod. Elke ballon die door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door middel van helium of andere gassen in de lucht wordt gebracht is verboden (gelukslampion, Thaise wensballon, herdenkingsballon, vuurballon of andere vergelijkbare ballon).

Verbod in andere gemeenten Vught is niet de enige gemeente die recent tot deze maatregel overging. In veel gemeenten wordt gesproken over het wel of niet oplaten van ballonnen. Op steeds meer plekken is het zelfs al verboden. In 2018 was het verboden in 18 gemeenten. Begin 2019 al in 59 gemeenten.

Alternatieven Op zoek naar alternatieven? Op de site dieballongaatnietop.nl, een initiatief van Vereniging Kust & Zee, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, staan verschillende milieuvriendelijke voorbeelden. Denk aan het oplaten van vliegers in plaats van ballonnen en het houden van een lampionnenoptocht of een fluitconcert.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen