Kennismaking Dani Smith – SP

Op 18 november vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Omdat Helvoirt per 1 januari bij de gemeente Vught komt, vinden deze verkiezingen anderhalf jaar eerder plaats dan normaal. Wij stellen de deelnemende partijen en hun lijsttrekkers aan je voor.

Dani Smith is lijsttrekker voor de SP. De jonge Vughtenaar (22 jaar) woont al zijn hele leven in Vught. Buiten de politiek is hij te vinden bij basketbalclub EVBV Octopus en studeert hij voor zijn Master Public Administration aan de Universiteit van Twente.

Hoe lang ben je al politiek actief?
“Ik ben al vrij lang geïnteresseerd in politiek, maar ben pas sinds zes maanden lid van de SP. Voor mijn studie had ik een interview met Henri Swinkels, die gedeputeerde is geweest en raakte ik steeds meer geïnteresseerd en heb ik me aangemeld als lid van de partij. Toen vroegen ze me of ik op de kieslijst wilde en dat leek me wel leuk. Daarna vroegen ze of ik ook lijsttrekker wilde worden. Daar moest ik wel even over nadenken. Het is best surrealistisch om overal je eigen foto te zien hangen. En alles wat ik nu zeg, heeft ineens gewicht. Maar ik ben nog steeds gewoon Dani.”

Waarom heb je gekozen voor deze partij?
“De SP past bij mijn mensbeeld. Niemand heeft er om gevraagd om op deze wereld te zijn. Laten we hem dan in ieder geval zo veilig en goed mogelijk maken voor iedereen. Ook de gelijkwaardigheid onder mensen vind ik belangrijk.”

Hoe is de samenwerking met de Helvoirtse politiek gegaan?
“Helvoirt had geen SP fractie, maar wel enkele leden. Die hebben we gevraagd om bij ons op de kieslijst te komen, maar om verschillende redenen hebben ze dat niet gedaan. We hebben wel twee leden uit Helvoirt op de lijst staan, die al langer bij onze Vughtse fractie aangesloten waren. In de komende regeerperiode moeten we zorgen voor meer aansluiting bij de Helvoirtse bewoners. Daar ligt ook veel potentie.”

Wat zijn jullie belangrijkste standpunten?
“Ten eerste de sociale woningbouw. Het tekort aan sociale woningen groeit alleen maar. Daarbij gaat het ook om de vraag wat betaalbaar is. Nu heeft de gemeente gezegd dat een betaalbare woning 2,5 ton mag kosten. Dat is voor veel mensen niet betaalbaar. Ook de klimaatverandering is een belangrijk punt voor ons. In onze gemeente kunnen we daar koploper in worden, maar dan moeten we dat ook wel doen. Daarnaast willen we aandacht besteden aan de sociale cohesie. In onze gemeente, maar zeker ook een zorgdorp als Vught, mogen er geen barrières zijn waardoor mensen niet mee kunnen doen. Of het nu gaat om een handicap, kleine beurs of migratieachtergrond. En boven al deze punten hangt de wolk van burgerparticipatie. Die vinden we heel belangrijk.”

Hoe moet de nieuwe gemeente eruit gaan zien?
“We moeten oplossingen aanrijken die passen bij de cultuur van de verschillende dorpen. Een kwestie als verkeer kan gelijkmatig worden opgelost, omdat dat probleem overal speelt. Maar voor bijvoorbeeld woningbouw moeten we binnen de context blijven van het dorp. We moeten voorkomen dat Vught alles bij Helvoirt door de strot duwt, bijvoorbeeld omdat daar meer ruimte is voor nieuwbouw. We moeten goed samenwerken en een oplossing zoeken waar alle kernen het mee eens zijn.”

www.vught.sp.nl

www.vught.nl/verkiezingen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen