Fractievoorzitters blikken terug op uitslag verkiezingen

Foto: FPMB Bart Meesters

De stemmen zijn geteld en de zetels verdeeld. De fractievoorzitters kijken terug op de uitslag. Wie voelt zich winnaar en wie niet?

Gemeentebelangen

Gemeentebelangen verloor een zetel ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar bleef wel de grootste partij. Bregje Peijnenburg – van Gemert is blij. “Ik ben mega blij. Het was even heel erg spannend, maar vooral ook dankzij heel veel stemmen uit Helvoirt zijn we nog steeds de grootste. Ondanks het verlies van één zetel, voel ik me toch de winnaar. De uitslag laat zien dat nog steeds heel veel mensen vertrouwen hebben in de lokale partij. Ik heb zin in de gesprekken met de andere partijen.”

D66

D66 steeg van drie naar vijf zetels. Fons Potters vierde woensdagavond een feestje. “Ik ben ongekend blij met het resultaat. Dit overtreft alle verwachtingen. In Vught zijn we zelfs de grootste partij geworden. Iedereen was dan ook heel uitbundig. We hadden contact via zoom en ondanks de afstand was het heel erg gezellig. Zelfs Sigrid Kaag en Rob Jetten sloten aan via zoom.”

CDA

Ook het CDA kreeg er zetels bij en steeg van één naar drie zetels. Rutger Jans is erg tevreden met de uitslag. “De afgelopen twee-en-een-half jaar hebben we een consistente boodschap uitgestuurd. We voelen ons nu gesterkt door deze uitslag. Het is voor ons een aansporing om deze onderwerpen te blijven benoemen. Financiën, participatie, woningbouw en verkeersveiligheid.”

VVD

De VVD haalde hetzelfde aantal zetels als bij de laatste verkiezingen. Bij Mark du Maine overheerst de tevredenheid. “We hadden er graag een zetel bij gehaald, maar dat is helaas niet gelukt. Toch overheerst de tevredenheid. Het is fijn dat we onze zetels geconsolideerd hebben. We willen in de komende periode graag meebesturen. Maar zowel in de coalitie of oppositie zullen we er alles aan doen om de gemeente beter te maken.”

PvdA-Groenlinks

Ook PvdA-Groenlinks kwam op hetzelfde aantal zetels uit als vorige keer. Toine van de Ven is wel tevreden, maar had gehoopt op meer. “Het behoud van de zetels is een goede uitslag, maar ik had gehoopt op iets meer. We willen onze ambities graag waarmaken, dus we hopen op een plek in de coalitie. We moeten allemaal goed kijken hoe we deze uitslag moeten lezen. We zijn er in ieder geval allemaal bij gebaat om zo snel mogelijk een nieuw college te hebben.”

SP

Net als Gemeentebelangen, verloor ook de SP een zetel. De partij is nu de kleinste. Toch is Dani Smith niet ontevreden over de uitslag. “Het is zeker jammer, ik hoopte dat we de twee zetels zouden behouden. Maar de gemeenteraad is met deze uitslag wel een stuk evenwichtiger geworden en daar ben ik blij mee. Deze uitslag biedt veel mogelijkheden. Zelf moeten we nu gaan kijken waarom we een zetel verloren hebben. Ik moet nu alleen de raad in en dat is wel spannend. Maar ik heb een goed team achter me staan.”

http://www.vught.nl/verkiezingen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen