Nieuwe coalitie presenteert bestuursakkoord

Van links naar rechts: Mark du Maine, Rutger Jans, Fons Potters, Toine van de Ven en Wilbert Seuren.
Van links naar rechts: Mark du Maine, Rutger Jans, Fons Potters, Toine van de Ven en Wilbert Seuren.
Foto: Lisette Broess-Croonen

In het Vughtse raadhuis werd vanmiddag het bestuursakkoord ‘Een nieuwe start’ gepresenteerd. Het resultaat van een constructief proces dat leidde tot een nieuwe coalitie van D66, VVD, PvdA-GroenLinks en CDA.

Wilbert Seuren was samen met Robert Gebel formateur en kijkt tevreden terug op het goed verlopen proces. “Vanaf het begin was het een constructief proces. Met twee partijen uit de coalitie en twee partijen uit de oppositie, moesten we het verleden afbouwen om een toekomst op te bouwen. Het bestuursakkoord is grondig en goed voorbereid. Er is daarnaast veel op inhoud besproken en veel betrokkenheid getoond bij de drie dorpen van de gemeente.”

Bestuurlijke vernieuwing

De vier coalitiepartijen geven allemaal aan blij te zijn met het akkoord dat nu op tafel ligt. Waar op sommige punten de meningen verschillen, zijn ze het op één punt met elkaar eens: er moet een bestuurlijke vernieuwing komen. De coalitie en oppositie moeten samen één gemeenteraad vormen en de sfeer in die raad moet verbeteren. Discussies moeten op inhoud gevoerd worden en niet op de persoon. Maar ook moet er meer gedaan worden met burgerparticipatie en transparantie.

Mark du Maine

Mark du Maine van de VVD is blij met het evenwichtige bestuursakkoord. “Er zijn meerdere punten waar wij tevreden over zijn. Zo gaat de OZB de komende jaren niet omhoog en hebben we een gedegen financieel beleid. Ook komt er betere zichtbaarheid van de politie en boa’s en blijven we lobbyen voor een rechtbank in de PI. We zijn daarnaast blij met de infrastructuur en de pro-actievere houding naar ondernemers die in het akkoord beschreven staan.”

Toine van de Ven

Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) is blij dat zijn partij meer inhoudelijke doeleinden kan verwezenlijken. Belangrijk voor zijn partij is de komst van meer woningen voor jongeren, starters en senioren. Ook met het ambitieuzere energie- en klimaatbeleid zijn wij tevreden, omdat wij ons hier heel sterk in herkennen. En met de prominente plek en het warme welkom voor Helvoirt.”

Rutger Jans

Rutger Jans (CDA) ziet in het akkoord enkele punten terugkomen die de partij de laatste jaren steeds naar voren heeft gebracht. Hij benadrukt ook nog de bestuurlijke vernieuwing. “Dankzij de constructieve samenwerking van de coalitiepartijen zijn deze intenties heel oprecht. We zullen er hard aan werken om de burgerparticipatie te verbeteren. Ook zijn wij blij met de woningbouwplannen voor jongeren, starters en senioren. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar kleinere kavels en tiny houses. Helaas hebben we als partij ook compromissen moeten sluiten, waardoor we de plannen van de N65 hebben moeten accepteren, hoewel we hier eigenlijk tegen zijn. Het waren soms moeilijke, maar wel prettige gesprekken. Ik zie dan ook uit naar de samenwerking met de andere partijen. Niet alleen met de inhoud, maar ook als personen zijn we naar elkaar toegegroeid.”

Fons Potters

Als laatste is ook Fons Potters (D66) heel erg blij met het bestuursakkoord. “We willen het anders en beter doen. Daarbij gaat het niet alleen om wat we willen bereiken, maar ook hoe we dat willen doen. We zijn onder andere blij met de woningbouwplannen, een gezonde financiering en het versterken van de cultuur. En vooral ook de bestuurlijke vernieuwing. Er werden te veel besluiten genomen binnen het college die voor kennisgeving naar de raad gingen.”

Raadsvergadering

Komende donderdagavond wordt het bestuursakkoord besproken in een extra raadsvergadering. Deze is vanaf 20.00 uur live te volgen via het Youtube kanaal van de gemeente.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen