Bewoners bezorgd over plannen wijk De Baarzen

Foto: Cees Ringelberg

Een grotere Lidl, een integraal kindcentrum en ruim negentig nieuwe appartementen van de Charlotte van Beuningenstichting. Dat zijn de plannen voor de Vughtse wijk de Baarzen aan de kant waar de basisscholen De Baarzen en de Hertog van Brabantschool verdwijnen. Plannen waar de bewoners hun vraagtekens bij zetten.

Drie weken geleden was er een digitale bewonersavond vanuit de gemeente waarin de plannen aan bod kwamen. Volgens de gemeente staat het vast dat er een grotere Lidl komt en dat De Lichtstraat zal uitbreiden tot een integraal kindcentrum. Ook komen er ruim negentig appartementen. Met de bewoners wil de gemeente in gesprek gaan over de vormgeving en detailinvulling.

Belangengroep

De belangengroep ‘Hart voor De Baarzen’ is het niet eens met de gang van zaken. In het coalitieakkoord staat over het plan dat er nog geen besluitvorming in de gemeenteraad heeft plaatsgevonden. Hierin staat: ‘Wij willen daarom, voordat kaders door de raad worden vastgesteld, in gesprek met omwonenden over het plan. Tegelijkertijd willen we de stedenbouwkundige indeling in drie vlekken nogmaals bezien om mogelijk tot een betere indeling voor supermarkt, onderwijscluster en woningen te komen’. Tijdens de informatieavond maakte de wethouder Yvonne Vos echter bekend dat de kaders van het plan al vaststaan. Dat betekent ten eerste dat de Lidl wordt verplaatst en vergroot. Basisschool De Lichtstraat wordt uitgebreid naar een integraal kindcentrum en er komen vierennegentig woningen (appartementen).

Zorgen bewoners

De bewoners maken zich vooral zorgen over de grootte van de Lidl en de hoeveelheid extra parkeerplaatsen. Bovendien moet hiervoor een deel van de beeldbepalende populieren verdwijnen. De belangengroep vindt het vreemd dat de kaders kennelijk vastliggen, terwijl het coalitieakkoord duidelijk anders aangeeft. Daarom is er een brief naar het college gestuurd. Volgens de gemeente zijn de omwonenden stakeholders, net als de Lidl, De Lichtstraat en de Charlotte van Beuningenstichting en is er geen gradatieverschil. Desondanks zijn de bewoners niet al in 2017 bij de start van het ontwerp betrokken terwijl dit voor de andere betrokkenen wel het geval is. De belangengroep wil hierover meer duidelijkheid. Wordt vervolgd…

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen