Herontwikkeling ‘Hart van de Baarzen’ baart zorgen

Foto: Gemeente Vught

Wethouder Yvonne Vos informeerde woensdagavond de bewoners van de wijk De Baarzen over de herontwikkeling van het gebied waar nu de gebouwen van drie (oude) basisscholen staan. De bewoners reageerden sceptisch op de plannen.

Op de plek waar nu de gebouwen van de voormalige basisscholen De Baarzen en Hertog van Brabantschool staan, evenals de nog in gebruik zijnde basisschool de Lichtstraat, gaat er van alles veranderen. In het gebied, dat ‘Hart van de Baarzen’ wordt genoemd, komt onder andere een grotere Lidl. Verder wil basisschool de Lichtstraat uitbouwen en komen er woningen. Op basis van suggesties van bewoners tijdens een eerdere, digitale, bijeenkomst, heeft de gemeente vier plannen gemaakt, als alternatief voor het oorspronkelijke plan. Belangrijkste punt is dat de bomen aan het Bisschop Zwijssenplein hierbij behouden blijven.

Zorgen

Wethouder Vos verzekerde de aanwezigen, in drie drukbezochte sessies, dat zij de eerste zijn die de plannen te zien krijgen. Echte inspraak is echter niet meer mogelijk. Het plan dat technisch en financieel het beste is, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, zonder dat de inwoners daar nog iets over te zeggen hebben. En de bewoners willen er wel van alles over zeggen. Sommigen vinden de grootte van de Lidl buitenproportioneel voor de buurt. Vooral de toename van verkeer en overlast baart zorgen, waaronder de geluidsoverlast van het laden en lossen. Anderen maken zich zorgen over de woningen / flats die gebouwd gaan worden. Hoe hoog worden die en past nog meer hoogbouw wel in de wijk? Er komen met het plan ook meer parkeerplaatsen, terwijl de huidige parkeerplaatsen al veel hangjongeren aantrekken. Verschillende soorten zorgen die door de wethouder en projectleider Stanneke van Greef niet direct weggenomen konden worden.

Gefaseerd bouwen

Wat wel duidelijk is, is dat het de bedoeling is dat het uiteindelijke plan eind van het jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De uitbouw van de Lichtstraat zal in 2023 als eerste van start gaan, waarna de rest gefaseerd volgt.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen