Bijtende Bende in de strijd tegen drugscriminaliteit

Voor het gemeentehuis van Vught, stond maandag de hele dag een busje met drugsvaten. Geen echt drugsafval, maar een item van de Bijtende Bende, een samenwerkingsverband om aandacht te vragen voor drugscriminaliteit.

De Bijtende Bende is een initiatief van de politie, gemeente, Meld Misdaad Anoniem en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Doel is om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor drugscriminaliteit. “Deze criminaliteit is geen ver-van-mijn-bed-show.” aldus Marloes van Nistelrooij van de Taskforce. “Een hennepkwekerij is niet onschuldig. Er is het risico van brandgevaar, het afval wordt gedumpt en er wordt stroom afgetapt. En ook een pilletje nemen, is niet iets dat normaal is. Het is een ondermijnende vorm van criminaliteit. Daarom is het belangrijk dat burgers drugscriminaliteit herkennen en het melden bij de politie. Het is best vaak onzichtbaar, maar samen zien we meer dan alleen.”

Ondermijnende criminaliteit

Gedeputeerde Stijn Smeulders overhandigde deze middag een cheque aan burgemeester Van de Mortel. De provincie co-financiert het project, waardoor de gemeenten de bus kunnen laten komen en mee kunnen doen aan een online campagne voor jongeren. “Het probleem is in Vught niet groter dan in andere gemeentes, maar het is wel een van de meest ondermijnende vormen van criminaliteit. Om deze te bestrijden hebben we de oren en ogen van de samenleving nodig. Het meerendeel van de opgeloste zaken is dankzij melders. Met de Bijtende Bende maak je mensen op een leuke en interactieve manier attent op deze criminaliteit. Het is een strijd voor de gezondheid, tegen ondermijnende criminaliteit en tegen de vervuiling van het buitengebied en de kosten die daarbij komen.”

Tips

Ook wijkagent Marcel de Rouw is tevreden met de Bijtende Bende. “Dit is heel erg belangrijk. We moeten mensen alert maken en ervoor zorgen dat ze de politie bellen bij verdachte zaken. Er is al de hele dag veel belangstelling voor de bus en er zijn ook mensen naar me toe gekomen met interessante informatie waar we op kunnen gaan rechercheren. We roepen iedereen op om verdachte zaken te melden. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

 

Reacties