Gemeente Vught: Personeelstekorten bij Huishoudelijke hulp WMO

Foto: Vught.Nieuws

De vraag naar huishoudelijke hulp bij inwoners is sterk toegenomen en het aanbod van personeel bij aanbieders is gedaald. Dit heeft grote gevolgen voor mensen die deze hulp het hardst nodig hebben. Ook als het gaat om spoedgevallen.

Tijdens corona werd de vraag naar huishoudelijk hulp minder. Dit kwam o.a. door terughoudendheid van inwoners. Zij zeiden de hulp tijdelijk af of wachtten met het aanvragen van huishoudelijke hulp. Doordat de vraag minder werd en medewerkers ook in andere sectoren gemakkelijk werk konden vinden, zijn zij ander
werk gaan doen. Nieuwe medewerkers voor de huishoudelijke hulp zijn daarentegen weer moeilijk te vinden.

Lange wachtlijsten
Door vergrijzing en invoering van het abonnementstarief is de vraag naar huishoudelijke hulp de laatste jaren enorm gestegen. Het abonnementstarief houdt in dat de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp niet meer afhankelijk is van iemands inkomen. Daardoor doen nu meer inwoners, die de huishoudelijke hulp eerst zelf regelde, een beroep op de gemeente.
Daartegenover hebben aanbieders van huishoudelijke hulp te weinig personeel dat ingezet kan worden. Omdat inwoners nu weer huishoudelijke hulp durven te ontvangen/aanvragen ontstaan er lange wachtlijsten. Mensen met een indicatie moeten nu 12 tot 16 weken wachten en krijgen vaak minder hulp dan waar zij recht op hebben. Ook bij spoedgevallen kan er niet direct huishoudelijke hulp geboden worden. Kwetsbare mensen, die geen huishoudelijk hulp via hun eigen netwerk kunnen vragen of dit niet kunnen betalen, worden het hardst getroffen.

Wat kunnen we samen doen?
Samen met de regio en de aanbieders huishoudelijke hulp zoeken we naar oplossingen. Er wordt nagedacht over hoe meer personeel kan worden aangetrokken en behouden. Ook wordt aandacht besteed aan het zo eerlijk mogelijk verdelen van de capaciteit/beschikbare medewerkers over de inwoners met een indicatie voor huishoudelijke hulp. Ook uw hulp is welkom. Ontvangt u huishoudelijke hulp van de gemeente? Maar kunt u deze zorg momenteel ook uit eigen middelen betalen of kan deze zorg opgevangen worden door iemand uit uw eigen netwerk? Dan willen we u vragen om uw huishoudelijke hulp van de gemeente voorlopig stop te zetten en anders te regelen.
Hierdoor komt er meer capaciteit vrij om de meest kwetsbare inwoners huishoudelijke hulp te bieden.
We begrijpen dat inwoners met een indicatie recht hebben op huishoudelijke hulp. Maar helaas zijn er op dit moment geen gemakkelijke en snelle oplossingen om dit probleem op te lossen. De gemeente zet zich in om deze situatie zoveel mogelijk te verlichten. Dit kunnen wij niet alleen. Helpt u mee?

Bron; Gemeente Vught

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen