Het ene moment staan ze tot hun knieën in de modder bij een varkensboer en een ander moment bezoeken ze een transportbedrijf. Wethouder Mark du Maine en bedrijfscontactfunctionaris John van Gemert bezochten al een heel aantal bedrijven in onze gemeente. Dit keer brachten zij een bezoek aan het charmante Kasteel Maurick, waar zij spraken met ondernemer Klaas van Leengoed.
Vrijwel elke Vughtenaar weet: een bezoek aan Kasteel Maurick is bijzonder. Zeker op een zonovergoten dag in juni. Een moment waarop de lommerrijke omgeving van het kasteel in bloei staat, De Dommel vriendelijk kabbelt en een prachtig bruidspaar zojuist hun eeuwige liefde heeft bezegeld. Je zou het bijna sprookjesachtig noemen. Maar achter die sprookjesachtige wereld gaat ook een sterk staaltje ondernemerschap schuil, blijkt uit het gesprek dat Du Maine en Van Gemert hebben met kasteelheer Klaas van Leengoed.
Creatief ondernemerschap
In 2015 opende Van Leengoed samen met zijn compagnon Niek van Lieverloo de kasteeldeuren, nadat zij het kasteel zoveel mogelijk in oude staat hadden teruggebracht: “Kasteel Maurick heeft drie verschillende functies”, legt Van Leengoed uit. “Je kunt bij ons eten, trouwen en we bieden ook zakelijke faciliteiten. We waren voor ons gevoel goed en wel open, toen corona kwam. Net als elke andere horecaonderneming hadden ook wij het zwaar.” Wethouder Du Maine: “Hoe ben je erdoorheen gekomen en hoe gaat het nu?” Van Leengoed: “We hebben al snel allerlei dingen ondernomen. Van eten afhalen, een high tea voor thuis, tot een complete virtuele tour door het kasteel, tot corona-proof trouwen. Maar ook wij kwamen natuurlijk in de rode cijfers. Dat hebben we gelukkig al in 2021 goed kunnen maken, ook dankzij het team dat daar keihard voor heeft gewerkt. Er was een inhaalslag van trouwerijen, mensen gingen weer graag uiteten en ook de zakelijke markt wist ons snel te vinden.”
Rijk verleden
Kasteel Maurick is bekend als de plek waar Frederik Hendrik van Oranje in 1629 het voor elkaar kreeg om de Spanjaarden uit Den Bosch te verdrijven. De allereerste stenen werden al gelegd 1257, toen de heren van Vught op een verhoogd eiland begonnen met de bouw van een huis, dat later een kasteel werd. In totaal woonden er zeven families op Kasteel Maurick, vertelt Van Leengoed tijdens de rondleiding. Alles in en om het kasteel ademt de historie. Van het verhaal van een echte Rembrandt die op zolder is gevonden (en nu in New York hangt), tot een schilderij met alle familiewapens, tot oude opschriften op een houten draagbalk. Kasteel Maurick is een Vughtse parel waar wethouder Du Maine trots op is.
Genoeg toekomstplannen
Bedrijfscontactfunctionaris Van Gemert is naast de historie, ook geïnteresseerd in de toekomstplannen van de twee kasteelheren. Van Gemert: “Met welke plannen zijn jullie nu concreet bezig?” Van Leengoed en zijn compagnon Van Lieverloo zitten vol ambitie. “Kasteel Maurick is een cruciale schakel in Zuiderwaterlinie. We merken dat dit steeds meer begint te leven bij allerlei organisaties. Daarnaast hebben we ook allerlei concrete ideeën, ook voor verbouw en renovatie, waarbij we natuurlijk de samenwerking met de gemeente weer zullen opzoeken.”
Hebt u vragen over ondernemen?
Bent u ondernemer in Cromvoirt, Helvoirt of Vught, of wilt u een onderneming in de gemeente Vught starten? Hebt u een vraag over ondernemen? Deze vragen kunt u online aan ons stellen. Wij nemen dan contact met u op. Of neem zelf contact op met bedrijfscontactfunctionaris John van Gemert via [email protected]. U kunt hier ook een bedrijfsbezoek aanvragen.
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.