Burgemeester reikt 12 lintjes uit in Vught

Foto: FPMB Bart Meesters

Maar liefst twaalf lintjes werden er vrijdagochtend uitgereikt in het raadhuis in Vught. Twaalf inwoners uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt hebben zich zodanig verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap dat ze werden benoemd tot Lid, Ridder of Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Roderick van de Mortel begon de bijeenkomst met te vertellen dat hij enorm trots is. “De kracht van vrijwilligers is onmisbaar in de samenleving. Heel veel dank aan u allen.” De gedecoreerden reageerden stuk voor stuk verrast. Allemaal waren ze met een smoesje naar het raadhuis gelokt. Bij sommigen begon het te dagen toen ze daar aankwamen, anderen hadden het pas door toen ze naar voren waren geroepen.

De heer Bierens werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten bij onder andere de Nederlandse Reddingsbrigade. Daar hield hij zich vooral bezig met de medische zaken, zoals een goede opleiding in reanimatie voor de leden. Hiernaast was hij hoogleraar urgentiegeneeskunde en schrijver van een handboek over verdrinkingen. “Ik ben helemaal flabbergasted” aldus de gedecoreerde.

De heer Bouter was niet aanwezig om zijn lintje op te halen. Hij was wel even op een videoscherm te zien, waar hij te horen kreeg dat hij een lintje kreeg voor zijn vele werk op het gebied van diabetes. “Sinds vorig jaar ben ik met pensioen, maar ik ben bezig met nieuwe uitvindingen. Ik hoop nog steeds dat we diabetes kunnen genezen.”

Mevrouw Van Esch dacht een vergadering te hebben over de Wereldwinkel en kon na afloop van de ceremonie nog niet bevatten wat er gebeurd was. Naast haar inzet voor de Wereldwinkel is ze ook vrijwilliger voor Stichting Exodus, Reinier van Arkel en de bibliotheek in Haaren. Daarnaast is ze mantelzorger voor haar vader.

Meneer en mevrouw Van Hattum werden samen in het zonnetje gezet. Het echtpaar is op vele fronten actief in Helvoirt. “Dat kunnen we niet zonder elkaar. Als zij er niet was, ben ik er ook niet” aldus meneer Van Hattum voor wie ermee ophouden geen optie is. Zijn vrouw weet alle nieuwtjes en verduidelijkt alles met de woorden “Helvoirt is ons dorp”. Ze zijn actief bij de Helvoirtse Organisatie voor de Jeugd, het Helvoirtse carnaval, de Leyetocht en het HelvoirThuis. Meneer is daarnaast vrijwilliger bij de voetbalclub Helvoirt en mevrouw bij Vereniging 55+ en ANWB Automaatje.

Meneer Heessels heeft zich al van jongs af aan ingezet voor de samenleving. Ook was hij de steun in huis in de periode dat zijn vrouw raadslid was. Hij ontving het lintje onder andere voor zijn vrijwilligerswerk voor Nationaal Monument Kamp Vught, de PvdA in Vught en Heemkundekring De Heerlijkheid Herlaar. Sinds hij hartklachten kreeg, is hij zich ook gaan inzetten voor andere mensen met hart- en vaatziekten. Ook is hij medeoprichter van de Seniorenbus in Vught.

Meneer Van den Heuvel was lange tijd actief bij Jeugdwerk Rozenoord, Stichting Anders Bezig Zijn en Harmonie Kunst en Vrienschap waar hij erg actief was bij de vrijmarkt. “Klein begonnen, maar nu staat het hele centrum vol. Het is een van de mooiste dagen in het jaar in Vught.” Daarnaast is hij medeoprichter van woongroep De Toekomst, voor verstandelijk gehandicapten.

Mevrouw van Iersel – Verhoeven zet zich al decennialang in voor buurtvereniging Joris Vendel in Helvoirt. Ook is ze nauw betrokken bij het lokale maandblad ’t Pomphuiske en doet ze vrijwilligerswerk voor Stichting Comité Helvoirt en de Vincentiusvereniging in Vught.

Meneer Den Otter was ook totaal verrast toen hij naar voren werd geroepen en reageerde geëmotioneerd. “Het zit in de familie om vrijwilligerswerk te doen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe dingen werken en zo raak je betrokken.” Den Otter was raadslid en is nu wethouder in Vught, maar is daarnaast onder meer actief bij het Cromvoirts Orkest, Stichting PUM, Humanitas en verschillende instanties die met banketbakkerij te maken hebben.

Mevrouw De Vries vond het apart om ineens bij de burgemeester te zitten. “Mijn man zou hier moeten spreken en daar was ik zenuwachtig over. Dit overvalt me.” Ze kreeg het lintje voor haar werk voor Vereniging 55+ en dan met name het verenigingsblad. Ook is ze vrijwilliger bij Huis73 waar ze computerlessen aan ouderen geeft en bij Alzheimer Nederland. Ze kreeg niet alleen een lintje opgespeld door de burgemeester, maar ook een mooie medaille omgehangen door haar achtjarige kleinzoon.

Meneer Vugts is ook op vele vlakken actief, waaronder bij Stichting Anders Bezig Zijn, de Veteranencommissie van de tennisvereniging in Helvoirt en vogelvereniging De Goudvink. Daarnaast zat hij in het eerste blanke team dat bij Real Lunet ging voetballen. “We hebben veel georganiseerd met de Molukse leden. We hebben die mensen als land veel tekort gedaan.”

Ook een niet-Vughtenaar werd gedecoreerd. De heer Janssen woont in Esch maar heeft veel activiteiten ontplooid in Vught, waaronder bij hockeyclub MOP en de Elisabeth van Beuningenstichting. Hij is ook onder andere medeoprichter van het Nationaal Theater Fonds en voorzitter van Stichting Bambanni dat zorgt voor goede perspectieven voor kinderen in Zuid-Afrika.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen