Op initiatief van diverse plaatselijke belangengroepen heeft het gemeentebestuurvan Vught besloten de historische marsroute van gevangenen van Station Vughtnaar Kamp Vught blijvend te markeren met een reeks kunstwerken. Deze route, diegevangenen in 1943 moesten afleggen, krijgt zo een tastbare en indringendeherinnering in het hedendaagse straatbeeld.
Na een zorgvuldige selectieprocedure, begeleid door een commissie vankunstdeskundigen onder voorzitterschap van wethouder Mark du Maine, is het ontwerpvan kunstenaar Saskia Stolz (SAZZA) gekozen om verder uitgewerkt te worden. Haarkunstproject draagt de titel ‘Weg van toen’ – een verwijzing naar de werkelijke route uitde oorlogsjaren én een symbolische waarschuwing tegen herhaling van dergelijkegruwelen.
"Het ontwerp van Saskia Stolz raakte ons diep,” aldus wethouder Mark du Maine. “Zeweet op een integere en visueel krachtige manier de stilte van het gemis te verbeelden.Haar werk verbindt het persoonlijke met het universele en laat het verleden opindringende wijze weerklinken in het nu. Daarom was haar voorstel voor ons deovertuigende keuze.”
Ontmoetingen die nooit konden plaatsvinden
Het centrale thema van het project is “ontmoetingen die niet hebben plaatsgevonden” –ontmoetingen die gewenst waren maar onmogelijk werden gemaakt door de oorlog. Elke.scène toont één persoon, in een moment van gemis. De ontbrekende ander wordt deelsweergegeven, gesymboliseerd door figuranten uit Vught. Op deze manier verbindt hetkunstwerk verleden en heden, en roept het indringende vragen op over vrijheid, verliesen menselijke waardigheid.
Voor het ontwerp sprak Stolz met vijf mensen die uit eigen ervaring of via hunfamiliegeschiedenis betrokken zijn bij de gebeurtenissen in en rond Kamp Vught. Deverhalen van onder andere Dick Blom, Sara de Vries (dochter van gevangene Lineke deVries), voormalig gevangene Peter Molthoff, Anneruth Wibaut (dochter van TinekeWibaut) en Mieke van der Pas (nicht van Henk van der Pas) vormen de basis voor vijfbeeldhouwwerken die langs de route geplaatst zullen worden. De exacte locatiesworden later vastgesteld.
Financiële onderbouwing
De kosten voor het kunstproject zijn geraamd op €400.000,-. De gemeente draagthieraan bij, maar een deel van de financiering zal via externe partijen worden gezocht.Pas na het volledig rond krijgen van de financiering wordt opdracht gegeven voor hetdefinitieve ontwerp en realisatie.