Expositie ‘Vrouwen in verzet: Hannie, Truus en Freddie’ verlengd

Foto: Jan v.d. Ven

De expositie ‘Vrouwen in verzet’ over Hannie Schaft, Truus Oversteegen-Menger en haar zus Freddie in Nationaal Monument Kamp Vught wordt verlengd t/m oktober. In de oorlog behoorden Hannie, Truus en Freddie tot de meest gezochte vrouwen van Nederland.

Zij werden vooral bekend vanwege hun rol in het gewapend verzet, wat destijds uitzonderlijk was voor vrouwen. De expositie, mogelijk dankzij een bijdrage van het vfonds, is ontwikkeld door Museum Haarlem op basis van onderzoek door historicus Peter Hammann. Nationaal Monument Kamp Vught heeft de expositie aangepast en opnieuw vormgegeven. Tijdens het Jaar van Verzet is in oorlogs- en verzetsmusea in het hele land aandacht voor verzet in al haar uiteenlopende vormen.

De wereld van Hannie (19), Truus (16) en Freddie (14) verandert totaal vanaf de bezetting in mei 1940. De vriendinnen pleegden gewapende aanslagen op de Duitse bezetter, collaborateurs en landverraders. Minder bekend is dat zij ook onderdak zochten voor joodse kinderen. Hannie Schaft wordt op 17 april 1945 door de bezetter gefusilleerd; Truus en Freddie Oversteegen overleven de oorlog. Het verhaal wordt verteld door de ogen van Hannie, wat de expositie toegankelijk maakt. Ook de uitvergrote tekeningen van illustrator Eric Coolen dragen hieraan bij. Te zien zijn onder andere de bekende vermommingsbril en het pistool van Hannie Schaft, haar sieraden, een tasje en kindertekeningen. Truus Menger-Oversteegen (1923-2016) werd na de oorlog een bekend beeldhouwer en schilder. Freddie Oversteegen (1925) was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de expositie in Museum Haarlem. Zij vatte hun verzetswerk in 2016 samen als: “Het enige wat telt zijn onze daden van toen.”

Rondleidingen in vakantie
Vanaf 8 juli verzorgt Nationaal Monument Kamp Vught elke zondag (t/m 2 september) rondleidingen over het voormalig SS-terrein van kamp Vught. Deelnemers passeren de authentieke gebouwen waarin tijdens de oorlog SS-bewakers werkten en verbleven; nu is dit terrein de Van Brederodekazerne. De rondleiding voert langs de voormalige ‘Kommandantur’ (het hoofdgebouw van het kamp), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kijken vanaf het balkon van de commandant uit over de voormalige appèlplaats. In zijn kantoor is de presentatie ‘Van boven af’ te zien over de organisatie van de kampleiding en het personeel. Hierna is een bezoek aan het Geniemuseum mogelijk, dat in de zomer extra geopend is. Dit museum is een bezoek waard voor iedereen die in de geschiedenis van de krijgsmacht en techniek is geïnteresseerd.
Reserveren is noodzakelijk via nmkampvught.nl (Agenda). De rondleiding is geschikt vanaf 10 jaar en wordt aangeboden op 8, 15, 22, 29 juli, 5, 12, 19, 26 augustus en 2 september om 12.30 en 13.30 uur. Deze activiteit is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de te bezoeken onderdelen van het militaire terrein.

Rondleiding door herinneringscentrum
Vanaf zaterdag 7 juli t/m zondag 2 september is er dagelijks om 14.00 uur een rondleiding door het herinneringscentrum. Deze rondleiding is bestemd voor individuele bezoekers en geeft een beeld van de gevangenschap in concentratiekamp Vught. Kaartjes worden verkocht op de dag van de rondleiding.
De laatste authentiek kampbarak van voormalig Kamp Vught is barak 1B, gelegen halverwege de Lunettenlaan. Deze locatie is vanaf 7 juli t/m 2 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het gebouw is de laatst overgebleven kampbarak en bevat een expositie over de verschillende groepen die in en na de oorlog in Kamp Vught terecht kwamen en soms tot ver na de oorlog werden ondergebracht in kampbarakken, zoals de Molukse KNIL-militairen.

Fietstocht langs oorlogsgeschiedenis in Vught
Op donderdag 5 juli, 2 augustus en 6 september is er een fietstocht waarbij deelnemers een aantal in de oorlog belangrijke plekken in Vught bezoeken. Bijzonder is het bezoek aan een voormalige schuilkelder. De kelder van slagerij Van Leusden (nu Boers opticien) diende in de oorlog als schuilkelder. Hier zijn muurschilderingen te zien van kunstenaar Jan Vaessen, die daar moest schuilen. De fietstocht begint om 14.00 uur en eindigt rond 16.30; deelname is inclusief koffie/thee in Nationaal Monument Kamp Vught. Reserveren is noodzakelijk via [email protected] of 073 656 67 64 (minimaal 3 deelnemers).

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught
073 656 6764
www.nmkampvught.nl
Maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur;
Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur.

Barak 1B: 7 juli t/m 2 september dagelijks 12.00 – 17.00 uur;
daarbuiten woensdag, zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur.
Atlantis 1B, 5263 MC (zijstraat Lunettenlaan).

Entree € 7,50 (18+) / 3,00 (10 t/m 17) – combikaartje met barak 1B (1 kalenderjaar geldig)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen