Column Foppe Weijer Een rijke boekenoogst

Foto: Foppe Weijer

Maandelijks schrijft Foppe Weijer een column voor Vught Nieuws met deze keer Een rijke boekenoogst

Ik voelde het toen ik van de kapper naar de boekhandel fietste. De lucht was vol verwachting over een naderend oogstfeest, de geur van zomerse boeken hing in de lucht. Er was die ochtend hoegenaamd geen wind, de temperatuur liep naar de vijfentwintig graden en het was stil buiten. De spaarzame geluiden van het dorp kwamen gedempt mijn oren binnen en de bloeiende planten gaven de heerlijkste geuren vrij. Het ultieme gevoel van zomervakantie ook al was het pas begin juni. Eindelijk kon ik boeken voor de vakantie uitzoeken, mijn oogst na een jaar ambtelijk – en aan mezelf werken.

In tegenstelling tot het inrichten van de moestuin had ik voor het kopen van deze vakantieboeken geen voorbereiding getroffen, geen idee van schrijvers of thema’s. Een blik op het boek, de eerste regels, de korte introductie op de achterkant of de binnenflap waren genoeg om mijn keuze te maken. Zoals men zaait zo zal men oogsten. Vandaar dat er ook een miskoop tussen kon zitten. Maar uiteindelijk bleek niets minder waar. Alle drie de boeken die ik uit de rekken had verzameld trokken me mee, in het leven van een conciërge van een klooster en zijn vriendschap met een gast (De trooster), naar een vorig leven, de liefde en de spanning of het echt gebeurd of verbeelding is (Morgan een liefde), naar een jonge vrouw en het verlangen ergens bij te horen (De reddende engel). Het enige boekje waar ik niet opgewonden van kon raken was Barst. Maar dat was een gratis boekje vanwege de Spannende Boeken Weken. Bij iedere oogst horen ook vruchten en groenten die mislukken. Dit jaar zijn in mijn moestuin de koolrapen als klein plantjes gestorven. Gelukkig is er ook veel wat wel goed groeit, zoveel zelfs dat ik me soms afvraag hoe we het allemaal op moeten krijgen.

Voor mijn vakantieboeken kan ik zeggen dat ik een goede oogst heb gehad zonder voorbereiding en voor mijn moestuin zelfs een overvloedige oogst met een goede voorbereiding.

Diegenen die nog een zomervakantie te goed hebben wens ik heel mooie dagen met ruimte om te lezen. Opdat de oogst voldoet aan hetgeen je gezaaid hebt.

De vakantieboeken:

Morgan, een liefde – Bas Steman
De trooster – Esther Gerritsen
Reddende engel – Renate Dorrestein
Barst – Boris O. Dittrich (Spannende boeken weken)

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen