Vught weer op één na beste woongemeente van Brabant

Foto: Cees Ringelberg

Vught scoort wederom hoog op de Elsevier-ranglijst van beste gemeenten van Nederland. Volgens het weekblad is Vught ook in 2018 de op één na beste woongemeente van Brabant.

Op het gebied van veiligheid laat Vught punten liggen maar daar is volgens burgemeester Roderick van de Mortel een logische verklaring voor.

Waalre is wederom de beste woongemeente van Brabant. De positie van Vught en Waalre is op de landelijke lijst vergeleken met vorig jaar ongewijzigd. Waalre staat op plek 18, Vught op 24. Den Bosch is te vinden op plaats 141 (2017 op 122). Elsevier Weekblad en Bureau Louter leggen jaarlijks alle gemeenten (380) langs de meetlat en vergelijken ze op 99 punten.

Uitblinker
Vught blinkt uit op het gebied van zorg, vrijetijdsvoorzieningen, bereikbaarheid en natuurlijke omgeving. De gemeente is goed bereikbaar en er is een grote verscheidenheid aan zorgverleners dichtbij. Hetzelfde geldt voor sportvoorzieningen, musea, theaters, podia, bioscopen, cafés en restaurants en natuurgebieden.

Een stuk lager scoren ‘rust en ruimte’ wat gaat over de bevolkingsdichtheid, files, verkeershinder en parkeergelegenheid. De lagere score geldt ook voor de nabijheid en verscheidenheid van winkels en tevredenheid van de inwoners met het winkelaanbod. Ook wat betreft ‘weinig overlast’ valt winst te behalen. Inwoners klagen over zaken als rommel, overlast van buren, van jongeren, van vuil en van geluid. In deze score zijn ook cijfers over geregistreerde vernielingen en drugsmisdrijven meegenomen.

Het meeste punten laat Vught liggen op het gebied van ‘veiligheid’ waarin het aantal aangiften van vermogensdelicten en geweldsmisdrijven per duizend inwoners is meegenomen, aangevuld met reacties van inwoners over angst om te worden beroofd of lastiggevallen. Oordelen van inwoners over verkeersveiligheid en cijfers over het aantal verkeersdoden en ziekenhuisgewonden per duizend inwoners horen hier ook bij.

Veiligheid
Vorige maand vond een geweldsincident plaats aan de Sint Elisabethstraat in Vught. De woning van een ‘prominent lid’ van de motorclub Satudarah werd bestookt met zwaar vuurwerk.

De burgemeester is verheugd met de wederom hoge score op de Elsevier-ranglijst. ,,Die is immers nooit vanzelfsprekend en elk jaar opnieuw moet je die ‘verdienen'”, aldus Van de Mortel. Natuurlijk is er volgens hem altijd ruimte voor verbetering. ,,Ook in Vught en ook op het gebied van veiligheid al vragen de scores wel om nuancering. De lagere score op veiligheid laat zich (opnieuw) verklaren door de aanwezigheid van de instellingen binnen de grenzen van Vught. Veruit het grootste gedeelte van deze misdrijven vindt plaats binnen de instellingen. De inwoner van Vught merkt hier weinig van. En dat de inwoner hier weinig van merkt, blijkt dan ook weer uit het hoge cijfer van voor veiligheid uit de Veiligheidsmonitor.”

Uit deze monitor,  de laatste veiligheidsmonitor omdat Vught stopt met deelname hieraan en op zoek gaat naar een alternatief voor het meten van de veiligheidsbeleving, blijkt dat Vughtenaren best tevreden zijn over de veiligheid in hun buurt en deze beoordelen met een 7.6 (landelijk gemiddelde 7.3, Den Bosch 6,9). Op punten als verkeersongevallen, verkeersoverlast, sociale cohesie, vernieling, diefstal uit voertuigen en van fietsen en woninginbraken scoort Vught wel slechter dan gemiddeld in het basisteam Meierij. Van de Mortel: ,,Gemiddeld wordt er in de Meierij in 5 op de 1.000 woningen ingebroken. In Vught zijn dat er 6. Bovendien werd in 2015 nog in bijna 10 op de 1.000 woningen in Vught ingebroken. Die daling is aanzienlijk spectaculairder dan het verschil ten opzichte van omliggende gemeenten, vooral ook vanwege het idee dat er in Vught ‘meer te halen valt’. De inzet van politie, gemeente en inwoners werpt duidelijk vruchten af en bevestigt dat we op de goede weg zijn.”

Bron: Brabants Dagblad

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen