Fraudeurs sturen e-mails met verzoek geld te sturen naar je vriend

Foto: Pixabay

We zien het nog steeds. Een email die uit naam van iemand uit je lijst met contactpersonen wordt gestuurd.

In de berichten staat bijvoorbeeld dat de reiziger is bestolen. Hij heeft geen paspoort meer en ook zijn pinpas en creditcard zijn verdwenen. Om weer naar huis te komen, heeft hij geld nodig. Wie te hulp schiet, raakt zijn geld kwijt. Het geld komt uiteindelijk terecht op de rekening van de oplichter.

Advies
Betaal niet, maar neem op een andere manier dan via de mail, contact op met uw vriend. Vraag of de mail inderdaad door hem is verstuurd.

Is uw eigen e-mailaccount gehackt?
– Neem contact op met de provider om het beheer over uw postvak te herstellen. Als u gebruikmaakt van bijvoorbeeld Gmail of Hotmail kunt u dat doen via de helpfunctie op de website. U hoeft dan niet in te loggen. Het lukt helaas niet in alle gevallen het beheer over uw postvak terug te krijgen.
– Waarschuw al uw contacten zo snel mogelijk, eventueel via een alternatief mailadres. Vertel dat uw postvak gehackt is en dat mail waarin om geld gevraagd wordt niet van u komt.
– Wijzig, waar nodig, uw wachtwoorden en eventueel ook uw inlognaam (denk ook aan internetbankieren). Mensen krijgen per mail nogal eens inloggegevens toegezonden en de hackers hebben toegang gehad tot alle mail in die box.
– Wees alert op uw accounts op social media. Als die zijn gesynchroniseerd met bijvoorbeeld Gmail, zijn de contacten bekend bij de cybercriminelen. Het is dan mogelijk dat ook die contacten uit uw naam worden benaderd.

Lees verder op de site van de fraudehelpdesk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen