Maak kennis met BOA Eddy Graat

Foto: Gemeente Vught

In de gemeente Vught houden buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) toezicht op de leefbaarheid en veiligheid. Zij zijn een verlengstuk van de politie en een extra set oren en ogen in de gemeente Vught. In het kort gezegd houden BOA’s zich bezig met de kleine ergernissen van de burger. Een van de BOA’s is Eddy Graat. Eddy is contactpersoon/coördinator tussen de gemeente Vught en de gemeente s’- Hertogenbosch. Hij vertelt met trots over zijn werk.

“In 2001 ben ik begonnen als parkeercontroleur bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. Nu werk ik alweer 10 jaar als BOA ofwel THOR medewerker ( Toezicht en Handhaving, Openbare Ruimte).” Eddy werkte daarvoor als administratief medewerker bij een zorgverzekeraar. “Ik zocht meer kwaliteit in mijn werk. En dat heb ik gevonden in mijn huidige baan als BOA. Mijn werk is divers en ik heb veel contact met mensen.”, aldus Eddy.

Werkzaam in Vught
Stadstoezicht Gemeente ’s-Hertogenbosch verzorgt de planning van de BOA’s. “Zodra ik ingeroosterd ben voor gemeente Vught, ontvang ik van de afdeling Realisatie en Beheer/Openbare Orde & Veiligheid de meldingen en eventuele aandachtsgebieden waarop ik extra alert moet zijn. Zijn er op een dag spoedeisende meldingen dan pas ik mijn planning aan en ga ik erop af. Na mijn werkdag rapporteer ik mijn bevindingen en koppel deze weer terug aan de gemeente Vught.” Er worden meerdere BOA’s ingezet in de gemeente Vught. “Maar wanneer iemand aanwezig is? Dat geef ik natuurlijk niet prijs.”, zegt hij met een knipoog.

Wij zijn geen boemannen!
Een BOA controleert of mensen zich aan de regels houden en geen overtredingen begaan. Hij of zij mag verdachten staande houden en een boete geven. “Mensen zien ons vaak als boemannen. Maar dat zijn we niet!”, zegt Eddy stellig. “ Het klopt dat we bekeuringen uitschrijven, maar dat is maar een onderdeel van ons vak. Wij doen veel en veel meer.”

Grote bijdrage aan leefbaarheid en veiligheid
BOA’s leveren een grote bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid van de gemeente. Eddy is opgeleid voor het werkterrein openbare ruimte. Hij werkt nauw samen met de politie, de gemeente, buurtpreventie en de bewoners. “Ik besteed veel tijd aan inspectierondes in de wijken en meld verdachte situaties meteen bij de politie. Ik word onder andere ingezet bij jeugd- en drugsoverlast, woninginbraak en bij ergernissen van de buurt, zoals parkeeroverlast bij een school of hondenpoep op straat. Daarnaast werk ik mee tijdens de ‘donkere dagen acties’, dodenherdenking en grotere evenementen.” Krijg ik een melding die betrekking heeft op een particulier terrein, dan ben ik weer niet bevoegd om op te treden.”

Meedenken in oplossingen
“Ik neem alle meldingen serieus en kom mijn afspraken na. Is er bijvoorbeeld een klacht over een bewoner, dan ga ik bij deze persoon langs. Ik stel me netjes voor en vertel waarvoor ik kom. Ik denk altijd mee in oplossingen. Een goed gesprek doet wonderen. Als ik een waarschuwing geef en er wordt niet geluisterd, dan volgt er een bekeuring. Tja, niet alles is op een leuke manier op te lossen.”, zegt hij relativerend. Bewoners zijn vaak positief en waarderen de aanwezigheid van de BOA. Helaas krijgt Eddy ook steeds meer te maken met verbale agressie. “Ik ben een rustig persoon en heb respect voor iedereen. Maar dat verwacht ik dan ook van een ander terug.”

Trots op uniform
Eddy is trots op zijn uniform en het BOA logo. Eddy laat het logo zien en legt uit wat het betekent. ”Het logo bestaat uit drie onderdelen, namelijk het schild voor bescherming van mensen in de publieke ruimte, de hand houdt de scepter vast en de scepter staat voor de bevoegdheid om op te treden als dat nodig is. Alles waarvoor ik sta en wat ik uitstraal!” Een BOA heeft de beschikking over geweldmiddelen. Dit betekent dat hij of zij een wapenstok en handboeien draagt. “Elk jaar ben ik verplicht om een training door een gecertificeerde instructeur te volgen. Ik leer om te gaan met de wapenstok en de handboeien en train trap- en stoot technieken. Haal je het praktijk- en/of theorie examen niet, dan moet je je geweldmiddelen inleveren.”

Verscherpte controle hondenpoep op straat
Bewoners verwachten vaak dat een gemelde klacht gelijk opgelost wordt. “Wij doen uiteraard ons uiterste best, maar dat lukt niet altijd.”, geeft Eddy aan. “Bijvoorbeeld als er hondenpoep op straat ligt. Dé grootste ergernis van iedereen. Ik kan pas een bekeuring uitdelen als ik de overtreding ook daadwerkelijk op dat moment zie en constateer.” Maar er is goed nieuws. Binnenkort gaan de BOA’s in de gemeente Vught verscherpte controles uitvoeren op het niet opruimen van hondenpoep door de hondenbezitter. “Wij gaan surveilleren op verschillende tijdstippen en dagen. Het opruimen van hondenpoep op straat is een kleine moeite. Houdt u zich niet aan de regels, dan krijgt u een boete van €140,- (exclusief 9 euro administratiekosten ).” Eddy vult nog aan: “Het is een pure mentaliteitskwestie van de hondenbezitter om de hondenpoep niet op te ruimen. Kleine kinderen lopen gemakkelijk in de poep en komen met vuile schoenen naar binnen gelopen. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat er hondenbezitters zijn die plastic zakjes of een schepje meenemen en direct de hondenpoep netjes opruimen!”

Wie is Eddy Graat?
Eddy, 61 jaar oud, woont in Veldhoven. Hij tennist graag, speelt in de bowlingcompetitie en is van plan om te gaan kickboksen. Hij heeft drie kinderen, een dochter die in de verpleging werkt en twee zoons die in het deejay vak zitten. Zelf is Eddy ook een groot muziekliefhebber. “Ik sta af en toe nog achter de draaitafel. Ik draai een breed repertoire en op verzoek draai ik zelfs hardstyle.”

Tot slot
”Spreek elkaar meer aan en probeer een probleem samen op te lossen voordat u een melding maakt bij de gemeente.” Meldingen of klachten kunt u doorgeven via www.vught.nl/melden of via de ‘MijnGemeente’ app.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen