‘Fietsgids Linie 1629’ gelanceerd

Foto: Isabella

Op vrijdag 14 december vond op Fort Isabella in Vught de presentatie van de Fietsgids Linie 1629 plaats. De twee eerste exemplaren zijn door Frederik Hendrik, Fons Hofs, overhandigd aan wethouder Toine van de Ven (Gemeente Vught) en wethouder Huib van Olden (Gemeente ’s-Hertogenbosch).

De Groende Vesting heeft in samenwerking met De Paadjesmakes, bekend van haar stadswandelingen, een fietsgids samengesteld met een route van 49 km langs het historische traject van de Linie in 1629. Met de Fietsgids wil Stichting De Groene Vesting het roemruchte beleg van ’s-Hertogenbosch actueel op de kaart zetten en daarmee het erfgoedtoerisme van stad en ommelanden bevorderen.

Linie 1629
De verovering van Frederik Hendrik op ‘s-Hertogenbosch was wereldnieuws. Het beleg was legendarisch, Frederik Hendrik werd erdoor bekend bij alle vorsten en volkeren op de wereld. ‘s-Hertogenbosch verdedigde zich door de ommelanden onder water te zetten, daar komt de naam moerasdraak vandaan. De stad was niet te veroveren. Toch lukte het Frederik Hendrik door een aanvalslinie van meer dan veertig kilometer aan te leggen van dijken, grachten met uitkijkposten, schansen en andere verdedigingswerken. Door vervolgens het gebied leeg te pompen verschafte hij zich toegang tot de stad, een staaltje van vernuftige oorlogstechniek voor die tijd.

Samen maken we de Linie weer zichtbaar
Stichting De Groene Vesting heeft als doel de Linie 1629 weer zichtbaar en beleefbaar te maken. De ambitie is dat in 2029, vierhonderd jaar na het beleg, de Linie even bekend is als de vaartochten over de Binnendieze.

De stichting streeft ernaar dat de regio rijker wordt op sociaal, economisch en ecologisch gebied. Niet alleen door het oude te benadrukken maar juist door het oude te gebruiken om op een creatieve en innovatieve manier de toekomst in te gaan. Een toekomst waarin we samen de vitale regio op de kaart zetten als een groot voorbeeld. Met burgerinitiatieven, participerende overheden en saamhorigheid, met behoud en versterking van het groen waarin cultuurhistorie te beleven is. Met waardering voor onze streekproducten, met

bourgondisch eten en veel gastvrijheid.

Fietsgids Linie 1629
Veel werk is verricht door vrijwilligers van Stichting De Groene Vesting, met als resultaat de fietsgids Linie 1629. Er is heel veel speurwerk gedaan om de Linie van 1629 zo goed mogelijk in beeld te brengen en er vervolgens een fietsroute op bestaande wegen samen te stellen. De 49 km lange route voert door een zeer afwisselend landschap van het prachtige buitengebied van ‘s-Hertogenbosch. Onderweg kom je alles te weten over het Beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629.

Ook is door middel van “51 vertelpunten”, een beschrijving gemaakt wat er op al die plekken van de Linie is gebeurd en er nog zichtbaar van is. Daarnaast geven zij aan welke andere beziens-of wetenswaardigheden er op of rond die plek zijn. In de fietsgids is nog niet alles beschreven, het bevat een aantal highlights. Om het gehele boekwerk te ontsluiten is De Groene Vesting met haar partners op zoek naar de juiste media en middelen. De Fietsgids Linie 1629 is een van de piketpalen richting 2029, het vierde eeuwfeest van het beleg van ’s-Hertogenbosch.

Fort Isabella is een van de start- en eindpunten van de route. In 1629 werd het fort bij het beleg van ‘s-Hertogenbosch veroverd door Frederik Hendrik. Fort Isabella is nu volop in ontwikkeling tot een unieke samenleving, waar betrokkenheid, energie en passie voorop staan. En waar wonen, werken, recreatie en educatie op een logische manier samenkomen.

De fietsgids Linie 1629 is verkrijgbaar via de website van De Paadjesmakers en via de website van De Groene Vesting.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen