Historicus Mathieu Segers over opwaardering van de jaren 90

Foto: Mathieu Segers

Op zondag 20 januari verzorgt prof. dr. Mathieu Segers (1976) de elfde Beschermerslezing in Nationaal Monument Kamp Vught. Segers is hoogleraar Europese geschiedenis en integratie aan het University College in Maastricht. Op verzoek van de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught gaat Segers in op de in zijn ogen onderschatte jaren 90.

Zijn lezing heeft als titel ‘Opdracht uit de open jaren. Over de uitdagingen van de Europese integratie van vandaag’. Theo Verbruggen (o.a. journalist voor NOS en bestuurslid stichting Beschermers) gaat aansluitend op de lezing met Segers in gesprek. Hierbij sluiten twee genodigden aan die opgroeiden in de jaren 90: auteur en filmmaker Natascha van Weezel (1986) en historicus en auteur Mijke Pol (1987).

De Beschermerslezing is alleen toegankelijk voor genodigden (het museum is gesloten van 7 t/m 31 januari).

De jaren 90 zijn volgens Segers onderschat als factor voor een stabielere wereldorde. West-Europa transformeerde na de Koude Oorlog in een baken van vrijheid, tolerantie en openheid, dat een enorme energie losmaakte. Volgens sommigen is toen de kiem gelegd voor een wereld vol terrorisme, vervagende identiteiten, overconsumptie, platheid, apathie en recessie. Segers wijst die negatieve interpretatie af. De jaren 90 kunnen volgens hem juist nu een bron van inspiratie zijn voor meer maatschappelijk vertrouwen, meer durf en tolerantie bij publieke instanties en de overheid en tussen mensen, landen en groepen.

Stichting Beschermers
Sinds 2008 waren onder meer Katrin Himmler, Frans Timmermans, James Kennedy, Jaap de Hoop Scheffer, Abram de Swaan, Frank Westerman en vorig jaar Clingendael-directeur Monika Sie sprekers tijdens de jaarlijkse Beschermerslezing. De stichting is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken. De stichting wil zo bijdragen aan de bewustwording van jongeren over onderwerpen als mensenrechten, tolerantie en vrijheid. Tientallen bedrijven en particulieren ondersteunen met hun bijdragen de activiteiten van het herinneringscentrum.

Duits rechts-extremisme op schaalmodel
Eenmalig is op 20 januari voor de Beschermers een installatie van de jonge Duitse grafisch ontwerper Thomas Stratmann te zien dat nauw aansluit bij het thema van de Beschermerslezing. De installatie was voor het eerst te zien tijdens de Dutch Design Week 2018 in Eindhoven. Met zijn werk vestigt Stratmann de aandacht op het ongemakkelijke thema van xenofobie.

Nationaal Monument Kamp Vught is op 20 januari alleen toegankelijk voor genodigden. Wie belangstelling heeft voor de stichting Beschermers, kan zich aanmelden via [email protected] tot 17 januari. Het herinneringscentrum is in januari gesloten vanwege het uitvoeren van onderhoud.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen