Lezing door Urijan Poerink – het Jaar van de Maan

Foto: DePetrus

2019 wordt wel aangeduid met het ‘Jaar van de Maan’. Wereldwijd wordt aandacht gegeven aan de bemande maanvluchten en de eerste mensen op de maan een halve eeuw geleden.

Dat waren ongeëvenaarde prestaties in de toen nog korte historie van de  ruimtevaart, nog geen tien jaar nadat de Russische kosmonaut Yuri Gagarin als eerste mens één rondje rond de aarde wentelde.

Na de laatste bemande maanvlucht in 1972 verslapte de aandacht voor de maan, maar de laatste jaren wil iedereen daar weer naar toe. China heeft begin januari een lander en maanrover op de achterkant van de maan neergezet; dat was nooit eerder gebeurd en dus een primeur voor dat land. Later dit jaar stuurt China opnieuw een onbemand ruimteschip naar de maan, deze keer om bodemmonsters te nemen en terug naar de aarde te brengen. Dit jaar wil ook Israël een lander op de maan zetten en Japan, India, Rusland, Duitsland, de NASA en misschien ook Zuid-Korea hebben voor de komende paar jaar soortgelijke plannen. En daar blijft het niet bij: in 2023 moeten weer mensen naar de maan vliegen. De NASA en SpaceX van Elon Musk werken er hard aan om dat voor elkaar te krijgen.

In 2019 doen zich twee maansverduisteringen voor, die vanuit ons land kunnen worden waargenomen, als het niet bewolkt is natuurlijk. De eerste is op 21 januari en dus al achter de rug ten tijde van de lezing. De volgende is op 16 juli.

In de lezing wordt van alles verteld over de maan: zijn heftige ontstaan, de schijngestalten, de schijngestalten, de getijden op aarde enz., en natuurlijk de maanreizen en maansverduisteringen.

De lezing wordt georganiseerd door het Vughts Museum, ABZ en de Bibliotheek. Wie de lezing wil bijwonen, kan zich aanmelden via [email protected] of 073 – 657 2000. De kosten zijn 7,50 per persoon.

De lezing vindt plaats in Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2 in Vught aanvang 19.30 uur.

Aanmelden online kan hier of op kantoor van ABZ (contant betalen)

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen