Column Foppe Weijer Centrum Vught

Foto: Green/Foppe Wijer

Maandelijks schrijft Foppe Weijer een column voor Vught Nieuws met deze keer Het nieuwe Centrum van Vught

Heb je het al gelezen? Over het centrum van Vught? Het ontwerpplan voor een vernieuwd centrum-Oost staat sinds deze week op de website van de gemeente. Een plan inclusief schetsen. Op de tekeningen staan mooi gestileerde huizen in de trant van panden die er in het westelijk gedeelte van het centrum ook zijn verrezen. Romantische schetsen waarin de contouren van auto’s in potlood zijn weergegeven. Vage potloodstrepen waardoor het lijkt of er nog een mogelijkheid is om die auto’s met een ouderwetse gum te laten verdwijnen. Begrijp me niet verkeerd ook ik rijd, net als u waarschijnlijk, graag auto. Het is dan wel geen auto met ruimte voor vijf sportende kinderen en een achterbak vol boodschappen, maar toch. En zo nu en dan, als ik eerlijk ben, rijd ook ik graag tot aan de deur van de betreffende winkel in ons centrum, zodat het lopen tot een minimum beperkt blijft. Een weeffoutje in mijn opgroeien tot oud – en wijs mens. Maar als ik de kans krijg, wrijf ik graag de gum over het ontwerp en houd op die manier een nieuw centrum over waar geen blinkend automobiel in voorkomt.

Wat ik wel overhoud zijn terrassen die zich aaneenrijgen van het Maurickplein tot aan de Hemel(s). Kinderen die spelen op hinkelplaatsen. Ouderen die flanerend over de lanen van ons centrum onder lommerrijke bomen, al likkend hun ijsjes van ijssalon Lavinia verorberen. Dat alles begeleid door de geur van smeltende chocolade van patisserie de Rouw en het versgebakken brood van La Boulangerie Goossens. Geuren die samensmelten en verder zweven als een tweekleurig haarlint van een jong kind en zich neervlijt op het plein voor DePetrus. Een plein gelijk Place du Tertre, vol met authentieke schilders en portrettekenaars, die DePetrus van alle kanten vastleggen. Onze rijksmonumentale kerk die is getransformeerd tot een eigentijds ontmoetingscentrum inclusief bibliotheek. Een publiekstrekker, waarvoor hordes Chinezen en Amerikanen ons centrum gaan bezoeken. Vanaf het oude raadhuis Leeuwenstein loopt een pasgetrouwd stel, gevolgd door een stoet trouwgasten, richting het plein om zich te laten vereeuwigen in verfrissende pastelkleuren. Flarden Franse chansons komen uit de cafés en lunchrooms en ik besef dat ik doordraaf en dat het tijd wordt voor een weekendje Parijs.

In al mijn ietwat romantische – en onrealistische beelden komen dus geen vervoersmiddelen op vier wielen voor. Maar in werkelijkheid kan ik de schimmig getekende auto’s op de geschetste ontwerpen van ons centrum niet met gum bestrijden en worden het echte auto’s van glimmend blik.

En zo heurt het in Vught. We bouwen een esthetisch centrum. Een centrum dat alsmaar mooier wordt. En wie weet lukt het om mijn weeffoutje te herstellen en het centrum met mijn auto te mijden.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen