Vlaginstructie Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Foto: Pixabay

Op zaterdag 27 april is het Koningsdag, op zaterdag 4 mei is de Dodenherdenking en op zondag 5 mei vieren we de bevrijding. Drie dagen waarop veel mensen de vlag uitsteken. Doet u dat volgens de regels, dan ‘vlagt’ u volgens het protocol, waarbij het respect voor de Nationale driekleur voorop staat.

Zaterdag 27 april: met oranje wimpel
Op Koningsdag, zaterdag 27 april, hangt de vlag in top. Dat mag van zonsopkomst tot zonsondergang. De vlag wappert met de rode baan aan de bovenzijde. Naast de driekleur mag u op Koningsdag de oranje wimpel gebruiken. Uit respect raakt de vlag de grond niet en natuurlijk zorgt uw vlag niet voor verkeershinder.

Zaterdag 4 mei: halfstok
Op zaterdag 4 mei wordt de vlag pas om 18.00 uur gehesen. Op deze dag hangt de vlag halfstok. Eerst hijst u de vlag tot boven in de mast, daarna zakt hij rustig tot halverwege (halfstok). Bij het strijken (neerhalen) van de vlag – vóór zonsondergang – hijst u hem eerst weer in top. Daarna zakt de vlag rustig naar beneden om hem binnen te halen. Ook als de vlag halfstok hangt, mag hij het verkeer natuurlijk niet hinderen.

Zondag 5 mei: vlag in top
Op zondag 5 mei hangt de vlag in top. U volgt het protocol van Koningsdag, maar dan zonder de oranje wimpel.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Reacties