Goed voorbeeld doet goed volgen: nu ook wijk-GGD’ers werkzaam in Meijerijstad

Foto: J. de Waal GGD

Op initiatief van Gemeentebelangen besloot de gemeente Vught in oktober 2015 te starten met het pilotproject ‘De Wijk-GGD’er’ voor een periode van een half jaar. De politie was steeds meer uren kwijt aan verwarde personen, mede door de extramuralisering van de zorg (minder bedden bij de GGD-instellingen, méér begeleiding in de wijk zelf).

In de praktijk gaat het om incidenten waarbij een verward en/of overspannen persoon de weg kwijt is, overlast bezorgt, agressief reageert of problemen veroorzaakt in de woonsituatie. De druk op de politie was groot. Gemeentebelangen vond dat een zorgelijke situatie en stelde voor er ‘iets’ tussen te zetten. Het voorstel van Gemeentebelangen werd in de gemeenteraad als positief ontvangen. En zo kwam de wijk-GGD’er in beeld, met als doel bij escalatie voorkomen dat de politie moet ingrijpen en het voorzien in zorgbehoefte van de doelgroep. Het pilotproject was erg geslaagd. De wijk-GGD’er is bekend met Vught, kent de weg naar de instellingen en staat in nauw contact met onder meer het sociaal team, de politie en de veiligheidscoördinator van de gemeente Vught. Marcel de Rouw (destijds wijkagent) gaf aan de samenwerking als zeer positief te ervaren. Door de korte lijntjes namen de wijk-GGD’ers de politie veel werk uit handen, maar ook hun goede bereikbaarheid en hun daadkracht droegen bij aan het succes. Bovendien is politie-interventie vaak niet de meest wenselijke weg: er is vooral sprake van een zorgvraag.

De wijk-GGD’ers zelf waren heel blij dat zij een brug hebben kunnen slaan tussen zorg en veiligheid dankzij de pilot van de gemeente Vught. Alle partijen waren ook zeer verheugd met het besluit van de gemeente Vught (eind 2017) de capaciteit wijk-GGD’er uit te breiden en deze dienstverlening te continueren.
In navolging van de gemeente Vught zijn medio 2017 in dertien andere gemeenten wijk-GGD’ers aan de slag gegaan. Gemeentebelangen is erg trots dat Meierijstad aan deze rij volgers is toegevoegd en hoopt van harte dat nog meer gemeenten geïnteresseerd raken in de door de gemeente Vught ontwikkelde blauwdruk van deze pilot.

Op de foto de twee wijk-GGD’ers van Vught: Sarah Voss (rechts) en Esther Pullen (links).

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen