Tuinontwerpers uit Vught en Rosmalen bieden inspiratie voor ‘postzegeltuintjes’

Foto: Rob van der Heijden

‘Niet te veel en niet te weinig maar precies goed’. Dat is de veelzeggende titel die de tuinontwerpers Daniëlle Hulsebos van TUIN Ontwerp Buro uit Vught en Manon Nederpel van YourGarden uit Rosmalen hun samen ontworpen modeltuin meegaven.

Dat is één van de 8 inspirerende modeltuinen, die 5 jaar lang in de Tuinen van Appeltern te bewonderen is. De tuin laat zien dat er óók op een postzegelformaat van 7 bij 10 meter veel mogelijk is.

Van Daniëlle Hulsebos was al eerder een tijdelijke festivaltuin te zien in Appeltern. Manon Nederpel is er nu voor het eerst te vinden. Beide tuinontwerpsters werkten samen aan een tuin, die er maar liefst 5 jaar lang mag blijven liggen. Ze willen daarmee inspireren, mensen met een ‘kleine’ tuin laten zien dat je daar óók hele leuke dingen mee kunt doen. Daar werd apart van elkaar over nagedacht, waarna de creatieve ideeën werden gebundeld. Dat leidde tot een tuinontwerp, dat zich volstrekt weet te onderscheiden van de andere modeltuinen. “Wij wilden het eens heel anders doen”, stelt het duo eendrachtig. “Dus géén terras recht voor de deur maar een border, met daaráchter het terras. En met een gewaagd element als  een papaverrode muur van kunststof. Aan de voorkant van die muur ligt de tuin en aan de achterkant een kindertuin.”

Saaiheid doorbreken
De beide ontwerpers speelden met de diepte en het perspectief in de tuin. Ze benadrukten de breedte, onder meer door een aluminium pergola van 6 meter breed. Daardoor lijkt de tuin groter dan die is. Wie rondkijkt in de tuin komt ogen tekort. Een zwevende bank, een meerstammige  boom, inheemse beplanting. “Wij willen mensen aan het denken zetten. Dit is een tuin waar je het hele jaar met plezier naar kijkt”, zo vinden Daniëlle en Manon. “Dit is iets voor al die ‘postzegeltuintjes’, waar Nederland zo vol mee ligt.” Ze willen de saaiheid en de verstening van die tuintjes doorbreken. “Die tuintjes zijn zó voorspelbaar. Alle beplanting staat aan de zijkant. Je zet in je woonkamer toch óók niet alle meubels aan de zijkant?” Ze zijn ervan overtuigd dat dit een tuin is waar mensen zich goed in voelen. “En waarin je elke keer weer nieuwe dingen ziet. Er zit een heleboel in, maar er had niet méér in gemoeten.” Ook niet minder trouwens, vandaar ook de titel.

Daniëlle en Manon zijn gepast trots op hun tuin, die mede mogelijk werd gemaakt door Kwekerij Roestenburg, Buiterbeton, Aluminium Pergola, Luxcom, Van der Steen Tuinen en Auerbach Tuinen. “We hopen dat we mensen hiermee kunnen inspireren om met hun eigen tuintje aan de slag te gaan. Daar is zoveel méér mogelijk, als je maar ‘out of the box’ durft te denken!”

De Tuinen van Appeltern zijn van maart tot en met november dagelijks geopend, óók op zon- en feestdagen. Van 13 november tot en met 5 januari staan de Tuinen in het teken van het evenement Puur Appeltern. De rest v van de maand januari én februari is het park gesloten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen