De geschiedenis van de Jazz deel 1 (1830-1940)

Foto: Ouderen Samen

De hedendaagse amusementsmuziek is voor een zeer groot deel schatplichtig aan een muziekvorm die tegenwoordig nog maar weinig in de aandacht is: de jazz. Maar de rappers van nu, de Dj’s, ja, zelfs de jongeren die er op dansen, beseffen niet dat de oorsprong van hun beats en movements in het verre verleden liggen.

Het begin van de Jazz ligt in de 19e eeuw: vanuit West-Afrika zijn miljoenen slaven verhandeld, waarvan een groot deel naar Noord-Amerika. Deze Afrikaanse slaven namen hun eigen cultuur mee. In de muziek vonden ze veel troost en verzet voor onmenselijke behandelingen en miskenning als mens: de bluesmuziek.

Het centrum van de Jazz werd New Orleans. Hier vermengden zich de muziek, Afrikaans, Europees, Caraïbisch, én de instrumenten: gitaar, trommel, banjo, trompet, bongo’s, piano en zeer snel ook de klarinet, trombone, tuba en saxofoon. De naam van de nieuwe muziek, JAZZ, verwijst enerzijds naar seksuele handelingen en anderzijds naar de energieke ritmes.

In de loop van de twintigste eeuw waaierde de jazz uit in allerlei stijlvormen over heel Amerika en na de oorlog ook in Europa. Met zeer belangrijke vertolkers als Louis Armstrong, Duke Ellington, Miles Davis, John Coltrane. Zangeressen, waren o.a. Bessie Smith, Sarah Vaughan, Billy Holiday.

Als rode draad loopt echter de verwoestende rassenscheiding door alles heen! Blanken namen de jazzcultuur over en werden er rijk van, terwijl de originele vertolkers en componisten op strikt gescheiden locaties mochten optreden en werken.

Wie meer wil weten over een van de belangrijkste muziekstijlen en sociale ontwikkelingen van de laatste honderd jaar moet zeker komen kijken en luisteren naar de presentatie van Jo van Dinther.

Donderdag 31 oktober van 14.00 – 16.00 uur in de  Rode Rik, Van Sonstraat 49. Entree: € 2,–, vrije inloop.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen