Fietsproject laat mensen meedoen

Foto: Cees Ringelberg

Nederland en fietsen is onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ieder kind leert op jonge leeftijd fietsen, eerst op een loopfiets om evenwicht te bewaren en later een fietsje met zijwieltjes. Tot slot gaan de zijwieltjes eraf en fiets het kind geheel zelfstandig. Naar school, naar de sportclub, naar vriendjes/vriendinnetjes of even een boodschapje doen, vaak gebeurt dat op de fiets.

Omdat fietsen zo belangrijk is in Nederland is de infrastructuur daar ook op ingericht.

Maar wat als je op latere leeftijd naar Nederland komt, bijvoorbeeld als vluchteling? In je thuisland heb je wellicht nog nooit gefietst. Dan kom je in een land waar bijna iedereen fietst! Zomaar op een fiets stappen en wegfietsen zit er niet in. Maar fietsen is een onderdeel van het nieuwe land en de nieuwe cultuur, wil je meedoen of je (goedkoop) verplaatsen van A naar B, dan is het essentieel dat je kan fietsen.

Dat vinden ook de vrijwilligers van vluchtelingenwerk Vught. Zij hebben contact opgenomen met MOVE Vught, die direct enthousiast waren. Meteen ging het rad van MOVE Vught draaien en werden er verschillende voorbereidende acties uitgezet. En met een mooi resultaat! Donderdag 21 november starten MOVE Vught en Vluchtelingenwerk Vught met een fietsproject (pilot). In een periode van vier weken gaan  vluchtelingen/statushouders aan de slag met loopfietsen, tandems en driewielers om uiteindelijk te kunnen fietsen op een ‘gewone’ fiets. De activiteit vindt plaats op het zorgpark Reinier van Arkel waar er in alle rust op een veilige manier geoefend kan worden.

Dit project wordt ondersteund door Aangepast Vervoer Vught (beschikbaar stellen loopfiets en driewieler), De Tweewieler (beschikbaar stellen loopfietsen) en Reinier van Arkel (faciliteren opslagruimte).

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen