Zwemmen in buitenlucht nu baden gesloten zijn

Foto: L.Broess

Nu het coronavirus de sportscholen gesloten houdt, moeten Vughtenaren een andere manier vinden om aan beweging te komen. Thuis kunnen er veel online workouts gevolgd worden, maar Levi Sars (40) en zijn vader Frans (66) hadden een beter idee.

“Normaal gesproken zwemmen we iedere week een uur in het zwembad van Sportiom. Toen duidelijk werd dat het nog lang kan duren voordat het zwembad weer opengaat, besloten we op zoek te gaan naar een alternatief.” vertelt Levi. “We bedachten dat er eigenlijk genoeg water in de buurt is, waar we ook kunnen zwemmen. Uiteindelijk kozen we voor de IJzeren Man. We hebben een wetsuit gekocht en afgelopen zaterdag zijn we voor het eerst het water in gegaan.”

Dat zwemmen in open water anders is dan in een binnenbad wist de Vughtenaar al. “Ik heb al eens meegedaan aan Swim to Fight Cancer. Daar merkte je al dat buiten zwemmen een stuk zwaarder is. Normaal zwem ik in het zwembad drie kilometer in drie kwartier, maar buiten haal je dat niet. Het zijn echt andere omstandigheden.” Dat wordt beaamt door zijn vader. “Door dit pak kan je niet zo soepel bewegen als anders. Vooral de armslag is lastiger en dat maakt het een stuk zwaarder. Met de kou viel het gelukkig wel mee. Alleen het gezicht wordt koud, maar daar smeren we de volgende keer vaseline op. Voor de rest heeft het pak ons goed warm gehouden. We hebben nu niet zo ver gezwommen, maar volgend week gaan we weer. Als we doorgaan, zullen we iedere keer een stukje verder komen.

Door Lisette Broess-Croonen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen